POLITIC

2020, retrospectiva politică: Anul crizelor politice şi al unui nou preşedinte

Alegerea unui nou şef de stat, demisia premierului Ion Chicu şi deblocarea relaţiilor dintre România şi Republica Moldova prin vizita la Chişinău a liderului de la Cotroceni, Klaus Iohannis. Sunt principalele evenimente politice ale anului 2020. Un an marcat de o criză sanitară de proporţii, urmată de una economică fără precedent. Ambele - motiv de ceartă între opoziţie şi guvernare şi cap de afiş pe agenda electorală a candidaţilor la prezidenţiale.  În continuare urmăriţi retrospectiva politică a anului 2020 realizată de Ileana Pîrgaru.

Anul politic 2020 rămâne în istoria Republicii Moldova ca unul în care fenomenul traseismului a marcat întreaga clasă politică de la Chişinău. Nemulţumiţi de situaţia din interiorul partidului democrat, după preluarea şefiei formaţiunii de către Pavel Filip, mai mulţi deputaţi PDM în frunte cu Andrian Candu, părăsesc fracţiunea democraţilor şi creează grupul parlamentar Pro Moldova.

19 februarie 2020
ANDRIAN CADNU, lider Pro Moldova: „Noi care stăm în faţa voastră am decis să părăsim fracţiunea PDM şi să formăm un alt grup parlamentar”.

Dezbinarea fracţiunii PDM are loc şi pe fondul migrării partidului spre stânga politică. PDM creând împreună cu socialiştii iniţial o coaliţie informală, ulterior relaţia dintre cele două formaţiuni se oficializează prin semnarea unui acord de alianţă.

Acordul dintre PSRM şi PDM s-a lăsat cu înlocuirea în guvern a 5 miniştri PSRM cu exponenţi ai Partidului Democrat.

Răspândirea cu rapiditate pe teritoriul Republicii Moldova a virusului Sars-COV2, determină Parlamentul, la iniţiativa Guvernului să instituţie stare de urgenţă pe tot teritoriul ţării.

17 martie 2020
ION CHICU, prim-ministru al Republicii Moldova: „Stimaţi deputaţi, mă aflu astăzi în faţa dvs cu o misiune pe care rar prim-ministrul şi-ar dori-o. Am venit să vă solicit declararea stării de urgenţă în legătură cu răspândirea în lume şi în ţară a epidemiei coronavirusului de tip nou covid 19”. 

Timp de câteva luni Guvernul Chicu şi-a desfăşurat activitatea fiind susţinut în Parlament de coaliţia PD-PSRM. În luna iulie opoziţia parlamentară, nemulţumită de modul în care executivul gestionează criza pandemică, depune o moţiune de cenzură. Premierul a fost atunci huiduit de la tribuna centrală a parlamentului.

20 iulie 2020
ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova: „Dacă vom face în continuare ce am făcut astăzi în parlament, vai şi amar de poporul nostru. Să fiţi sănătoşi.  

Totuşi, Guvernul Chicu şi-a continuat activitatea întrucât moţiunea nu a întrunit numărul necesar de voturi. Toamna anului 2020 a fost marcată de campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, dar şi de mai multe turbulenţe pe plan politic. La începutul lunii noiembrie Partidul Democrat decide să părăsească alianţa cu socialiştii, anunţând că după scrutinul prezidenţial îşi va retrage exponenţii din Guvern. Preşedintele Dodon n-a aşteptat însă ca acest lucru să se întâmple şi într-o singură zi miniştrii PDM au fost înlocuiţi cu exponenţii PSRM, iar noii membri ai cabinetului Chicu au şi depus jurământul în faţa şefului statului.

7 noiembrie 2020

ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova: „Suntem la etapa de aprobare a bugetelor pentru anul viitor, respectiv ministerele trebuie să fie la nivel maxim de funcţionalitate. Nu ne putem permite niciun moment de incertitudine şi de implicare a politicului în activitatea Guvernului”.

La 15 noiembrie,  în cel de-al doilea tur de scrutin liderul PAS, Maia Sandu obţine o victorie zdrobitoare în faţa candidatului independent, susţinut de PSRM, Igor Dodon, devenind şi prima femeie preşedinte din istoria Republicii Moldova.

Finalul sesiunii parlamentare a fost şi el marcat de tensiune maximă în Parlament şi de certuri acerbe între opoziţiei şi cei ai guvernării. Mai mulţi deputaţi Pro Moldova au părăsit şi formaţiunea lui Andrian Candu, după ce anterior au plecat de la PDM, şi au creat împreună cu deputaţii fracţiunii Şor, platformă parlamentară Pentru Moldova. Entitate care a pactizat tacit cu partidul socialiştilor şi pe final de sesiune au votat pe bandă rulantă mai multe proiecte extrem de importante pentru ţară printre care legile bugetului de stat. Spre nemulţumirea opoziţiei şi a partenerilor de dezvoltare ai ţării.

3 decembrie 2020
VLAD BATRÎNCEA, vicepreşedintele Parlamentului: „Conform propunerii comisiei supun votului Parlamentului proiectul de lege… şi anume politica bugetar-fiscală şi vamală. Vă mulţumesc. Majoritatea, proiectul a fost aprobat”

Pe final de sesiune, întruniţi într-o şedinţă nocturnă, fără a anunţa presa sau opoziţia parlamentară, socialiştii împreună cu deputaţii Şor au votat în lectură finală legile bugetului, au abrogat controversata lege a miliardului, au oferit statut special limbii ruse şi au interzis vânzarea terenului stadionului republican Statelor Unite pentru construcţia unei noi ambasade, aşa cum a fost  convenit anterior.

16 decembrie 2020
ALEXANDRU SLUSARI, vicepreşedintele Parlamentului: „Timpurile lui Plahotniuc s-au întors. Plahotniuc nici n-a plecat, 3 grupări criminale s-au înţeles şi fac acum în detrimentul cetăţenilor această şedinţă la miez de noapte”.

Cu o zi înainte de învestirea noului preşedinte al ţării, premierul Ion Chicu îşi anunţă demisia, motivându-şi decizia prin dorinţa de a provoca alegeri parlamentare anticipate.  

23 decembrie 2020
ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova: „Asta voi face. Voi veni cu propunerea de demisie a prim-ministrului, respectiv şi a guvernului Republicii Moldova astfel încât ca această procedură să poată fi lansată cât mai curând posibil”.

La data de 24 decembrie are loc ceremonia de învestire a preşedintelui ales, Maia Sandu, aceasta preluând oficial puterea de la Igor Dodon.

24 decembrie
MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: „Sunt preşedintele vostru şi puteţi conta pe mine. Moldova este ţara oamenilor buni.”

Începutul mandatului preşedintelui Sandu este marcat de ieşirea ţării noastre din izolare internaţională. Primul lider european care ne calcă pragul fiind chiar preşedintele României, Klaus Iohannis, care a revenit la Chişinău după o pauză de 5 ani.

29 decembrie
MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: „Începând cu ziua de astăzi Republica Moldova şi România reintră într-o interacţiune firească, frăţească şi deschisă”.

Preşedintele României a anunţat la Chişinău un pachet consistent de asistenţă pentru cetăţenii Republicii Moldova printre care 200 de mii de doze de vaccin anticovid19  şi 6000 de tone de motorină pentru agricultorii afectaţi de seceta severă din acest an.

KLAUS IOHANNIS, preşedintele României: ”Doresc să subliniez în mod special că România este şi va rămâne prietenul sincer şi principalul partener al cetăţenilor Republii Moldova”.

După demisia premierului Chicu, prin decret prezidenţial prim-ministru interimar este numit ministrul în exerciţiu al afacerilor externe, Aureliu Ciocoi.