Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Acum cinci ani, Uniunea Europeană acorda cetăţenilor Republicii Moldova dreptul de a călători liber în UE

Libertatea de a călători, oportunitatea de a cunoaşte cultura altor ţări, dar şi avantajul de fi egali cetăţenilor europeni. Mulţi consideră regimul liberalizat de vize, obţinut de Republica Moldova acum 5 ani, drept una dintre cele mai mari realizări ale autorităţilor. Din 2014, de când Uniunea Europeană a ridicat regimul de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova, peste 2 milioane de conaţionali au vizitat spaţiul european.

Acum 5 ani, Uniunea Europeană acorda cetăţenilor Republicii Moldova dreptul de a călători liber în UE timp de 90 de zile într-o perioadă de jumătate de an. Deşi oportunitatea nu oferă drept de muncă, este o realizare care-i scuteşte pe cetăţenii noştri de birocraţia vizelor pentru Europa.

Italia este destinaţia numărul unu în topul ţărilor alese de cetăţenii moldoveni pentru a fi vizitate. La rude sau prieteni, mulţi călătoresc în spaţiul european doar în baza paşaportului biometric.

Deşi anterior Uniunea Europeană a anunţat că ar putea revizui acordul privind regimul liberalizat de vize în cazul în care nu sunt respectate obligaţiile asumate în combaterea corupţiei, autorităţile moldoveneşti spun că nu există riscuri ca cetăţenii să fie privaţi de libertatea de a călători fără vize.

Din 2014, de la intrarea in vigoare a regimului liberalizat de vize, peste 2 milioane de cetăţeni moldoveni au călătorit în spaţiul european. În cei 5 ani, numărul total al trecerilor frontierei de stat în spaţiul european a fost de peste 6 milioane.
RECOMANDĂRI