Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Învaţă alfabetul la 16 ani. În Moldova 90 % din copiii cu dizabilităţi locomotorii nu merg la şcoală

Are 16 ani, însă abia acum învaţă alfabetul şi cifrele. Nicolae, un tânăr din satul Balatina, raionul Glodeni, are partea stângă a corpului paralizată. Până acum nu a mers la şcoala din cauza sărăciei, a neglijenţei mamei, dar şi a lipsurilor din sistemul educaţional.

Să ai un copil cu dizabilităţi fizice în Republica Moldova nu este uşor. Nicolae a suferit un accident când avea doar patru luni, în urma căruia partea stângă a corpului a rămas paralizată. Mama nici măcar nu a încercat să-l înscrie pe Nicolae la şcoala din localitate.

Autorităţile locale au încercat să-i ofere băiatului instruire la domiciliu, dar mama a refuzat pentru ca i-a fost ruşine de sărăcia în care trăieşte.

În urma unui seminar, Oxana Cobâleaţcaia a aflat că datorită programului de incluziune, copilul ei are dreptul să fie înscris la şcoala din localitate, în rând cu ceilalţi copii.

Nicolae a fost încris în clasa a 7-a, dar învaţă după un program special. În timp ce colegii lui studiază geometrie, fizică, chimie, el abia a descoperit alfabetul şi cifrele. Recent  a primit în dar un computer de la A.O. „Femeie şi copilul – Protecţie şi Sprijin”.

În Republica Moldova sunt înregistrati peste 15 mii de copii cu dizabilităţi. 90% din cei cu dizabilităţi locomotorii nu merg la şcoală. Până nu demult, sistemul educaţional avea o singură soluţie pentru aceasta categorie de copii - şcolile speciale, instituţii care îi ţin departe de familiile lor, dar şi de restul lumii.