Noul Meu Coleg De Banca

VIDEO. În Republica Moldova există 962 de centre pentru educaţie incluzivă

Undeva, o fetiţă nu este acceptată la joacă pentru că nu poate merge, iar unui băiat i se spune că nu poate învăţa pentru că nu vede.

Mulţi dintre copiii care visează la gadgeturi nici nu-şi pot imagina că alţi copii de vârsta lor nu-şi doresc decât să poată citi şi învăţa în rând cu ei. Este şi dorinţa cea mai arzătoare a Andreei, o fetiţă imobilizată în scaunul cu rotile care datorită mamei adoptive frecventează acum şcoala generală din localitatea ei.

Acesta este visul Andreei. Feţiţa este orfană de mamă şi tată. Un vaccin administrat în copilărie a imobilizat-o în scaunul cu rotile. Acum trei ani, soarta a lovit-o din nou. Femeia care avea grijă de ea a murit. A luat-o în îngrijire părintească Valentina, o femeie care pe lângă cei trei  copii biologici ai ei a decis să aibă grijă de copilă.

„Am luat-o pentru că am avut suflet, am avut milă, avea 7 ani. Noi când am luat-o ea nu ridica capul de pe ghenunchi deloc, ridica ochii şi se uita. La ea ghenunchii erau cum la noi tălpile. Noi ne alinăm gândurile, eu cu ea suntem acasă, chiar să am ceva pe suflet mi se ia îndată”, a declarat asistenta personală Valentina Şcura.

Valentina a înscris-o pe Andreea la liceul din localitatea vecină, chiar dacă drumul până la şcoală este destul de greu. Din cauza gropilor şi a autobuzului şcolar care nu este prevăzut cu facilităţi pentru copiii în scaune cu rotile, mama de suflet a Andreei este nevoită să ducă fetiţa în braţe mai mult de jumătate de km.

„Copilul trebuie să meargă la şcoală, să-i facem un viitor. Nu-mi este atât de uşor căci o duc în braţe când e glodul mare, cam 600 de metri”, a adăugat femeia.

„Iarna mergem cu săniuţa până la staţie, chiar azi dimineaţă tăticul ne-a repezit până la staţie că a văzut că-i greu  Cu ce? Cu căruţa”, zice fetiţa.

„Dimineaţă când mă duc să o iau trag autobuzul mai aproape ca să fie mai uşor de urcat în autobuz. la amiază când o duc, tot trag mai aproape ca să-i fie mai uşor de coborât. Ar fi de dorit ca autobuzele să fie făcute aşa că să le fie mai uşor pentru copii aceştia. Ceva modificări de făcut”, a menţionat Ghoerghe Cazacu, şofer de autobuz.

Acum, Andreea este elevă în clasa a III-a. Frecventează şcoala de 2 ori pe săptămână şi este una dintre cele mai bune eleve. Şcoala a devenit pentru ea a doua casă.

Cazul Andreei este dovada clară că educaţia incluzivă le oferă copiilor cu dizabilităţi o şansă de integrare în societate. Datorită proiectului Băncii Mondiale „Integrarea copiilor cu dizabilităţi în şcolile generale”, liceul din Balatina va fi adaptat necesităţilor copiilor cu dizabilităţi locomotorii.

În Liceul din Balatina învaţă trei copii cu dizabilităţi severe. Potrivit datelor, în ultimii 3 ani, în instituţiile de învăţământ din Republica Moldova au fost create peste 900 de centre de resurse pentru educaţie incluzivă cu servicii de suport pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale. Cu toate acestea, încă mai sunt copii cu dizabilităţi care continuă să înveţe în instituţiile rezidenţiale.