Noul Meu Coleg De Banca

VIDEO. În raionul Criuleni sunt peste 450 de copii cu cerinţe educaţionale speciale

Un băiat de 12 ani din oraşul Criuleni a reuşit să fie în rând cu ceilalţi copii datorită familiei, pedagogilor şi specialiştilor în educaţie. Adolescentul este surd, motiv pentru care frecventarea grădiniţei şi a şcolii din localitate a fost un proces extrem de dificil pentru el.

Acum, datorită programului Educaţie Incluzivă, băiatul a fost înscris la liceul din Criuleni. Nu mai comunică prin semne şi chiar învăţa să vorbească.
 
Liviu are 12 ani, este din oraşul Criuleni, iar în urma administrării unor antibiotice, s-a ales cu tulburări profunde de auz. La vârsta de 5 ani a început să meargă la grădiniţa, o provocare imensă pentru el, familie şi educatori.
 
Anii de grădiniţă au fost o perioadă de stres permanent pentru copil şi familia lui. El nu a putut merge la şcoala primară, unde nu existau servicii de suport educaţionale, iar cadrele didactice nu erau pregătite să ofere sprijin specializat copilului. Familia a fost nevoită să-l ducă pe Liviu într-o şcoală specială.
 
Băiatul nu s-a putut adapta şi familia a hotărât să-l aducă acasă. Revenirea lui în comunitate, la Şcoala Primară din Criuleni, a fost un proces complicat. Cu ajutorul AO „Femeia şi Copilul - Protecţie şi Sprijin”, în şcoală a fost deschis un centru de resurse pentru educaţia incluzivă, unde au fost angajaţi specialişti în domeniu. Acestia pot oferi ajutor copiilor în funcţie de necesităţile lor speciale. Acum, cadrul didactic de sprijin îl ajută pe Liviu să se integreze mai uşor în comunitate şi să rezolve sarcinile şcolare.
 
Suplimentar, după lecţii, adolescentul frecventează centrul de zi „Speranţa” pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale şi centrul pentru tineri „UNIT”, unde beneficiază de asistenţă psihopedagogică din partea unui surdopedagog.
 
Acum, Liviu face progrese vizibile, iar mama recunoaşte că a facut o greşeală atunci când l-a dus la şcoala specială din Călăraşi.
 
Specialiştii recunosc că, deşi programul Educaţie incluzivă dă rezultate, există încă multe lacune.
 
O altă provocare o constituie accesibilitatea instituţiilor de învăţământ pentru copii cu dizabilităţi locomotorii.
 
În Liceul Teoretic ”Boris Dânga” învaţă 62 de elevi cu cerinţe educaţionale speciale, dintre care 7 cu dizabilitaţi severe. În total, în raionul Criuleni sunt peste 450 de copii cu cerinţe educaţionale speciale.