Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

România, ţară pilon a Europei Centrale, membră UE din 2007

Zi de zi suntem mai aproape de Uniunea Europeană. Astăzi, dăm startul unei campanii informative despre ţările membre a Uniunii Europene. Zilnic, o să vă prezentăm câte un stat, şi parcursul său de dezvoltare. Prima pe listă este România, membră a Uniunii Europene de 13 ani. O ţară cu un trecut pe cât de zbuciumat, pe atât de inspiraţional. România poate fi numită şi ţara contrastelor, un amestec de vechi şi nou, oriental şi occidental, tradiţional şi modern. Tocmai acest lucru o şi face atât de deosebită. Svetlana Gore ne prezintă tot ce a fost, este şi va fi frumoasa – România.

Turul ţărilor Uniunii Europene va începe, desigur, cu România. Prezentarea generală arată cam aşa. Ţara este situată în sud-estul Europei Centrale. Capitala - Bucureşti, limba oficială - română. Moneda - leul românesc. Face parte din marea familie europeană din anul 2007, însă nu a aderat la Spaţiul Schengen.

România este al nouălea stat după suprafaţa teritoriului, dar şi a şaptea după numărul populaţiei dintre statele membre ale Uniunii Europene. Conform recensământului din 2011, România are peste 20 de milioane de locuitori, iar sporul natural e negativ. Raportul Eurostat din 2014 arăta că România era ţara din Uniunea Europeană cu cea mai abruptă scădere demografică între 1994 şi 2014.

Până a ajunge aici, desigur că a fost o cale lungă de dezvoltare a României. Zic să vă povestesc şi câte ceva din istorie. A apărut ca stat în 1859 prin unirea dintre Moldova şi Ţara Românească, păstrând autonomia faţă de Imperiul Otoman. Istoria recentă însă prinde contur în 1918, când la 1 decembrie, Transilvania, Bucovina şi Basarabia s-au unit cu România formând astfel România Mare. Ziua a fost una istorică astfel că a devenit ziua naţională a României.

După cel de-al Doilea Război Mondial, a fost instaurată dictatura comunistă, care a pus stăpânire pe ţară pentru aproape o jumătate de secol. La sfârşitul anului 1989, poporul s-a răsculat reuşind să-l înlăture de la putere pe Nicolae Ceauşescu. Din acel moment, România a păşit pe drumul democraţiei. Ca urmare a progreselor înregistrate, la 1 ianuarie 2007, România a fost admisă în Uniunea Europeană.

Ţara, care iese treptat din recesiune economică, are un enorm potenţial care trebuie valorificat. Astfel că, în 2018, cele mai importante sectoare ale economiei României erau: industria care ocupă mai bine de un sfert din întreaga economie. Puţin peste 20% îi revine comerţului, transporturile, serviciile de cazare, iar restul administraţiei publice, apărarea, educaţia, sănătatea şi altele.

Cât despre exporturi. 77% din exporturile României se efectuează în UE, şi este vorba în mare parte de Germania, Italia şi Franţa. Şi importurile României provin în proporţie de 75% din ţări membre UE, precum Germania, Italia şi Ungaria.

Aţi văzut că cifrele vorbesc de la sine şi cei mai importanţi parteneri de dezvoltare ai României sunt cei din UE. Ajutorul de la marea familie europeană nu se opreşte aici. Fiind membri ai Uniunii Europene au şi unele responsabilităţi şi avantaje financiare. De exemplu, în 2018, din bugetul UE s-au alocat pentru România puţin peste 4,8 miliarde de euro, adică echivalentul a 2,45 % din economia ţării. România, la rândul ei, a contribuit la bugetul UE cu aproape 1,7 miliarde de euro.

Am vorbit mult despre cifre şi zic să trecem la câteva curiozităţi despre România. Ştiaţi că în 1884, în oraşul Timişoara s-a pus în funcţiune primul iluminat electric stradal din Europa? La final, vă prezentăm şi câteva dintre personalităţile originare din România care au dus faima ţării peste tot în lume. Domnitor al Ţării Româneşti, Vlad Ţepeş, cunoscut ca şi Dracula. Romanticul poet Mihai Eminescu. Sculptorul român, Constantin Brâncuşi. Jucătoare de tenis, Simona Halep, dar şi gimnasta Nadia Comăneci.

Aceasta este România, ţară pilon a Europei Centrale. Mâine în Telejurnal vă prezentăm informaţii despre o nouă ţară europeană. La revedere. 
Similare
RECOMANDĂRI