Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Raftul cu dosare. Banii UE fraudaţi în Republica Moldova

Imaginaţi-vă că miliardele de euro pe care Uniunea Europeană le-a investit în Republica Moldova sunt doar banii pe care autorităţile de aici au fost capabile să-i deburseze. Sume enorme puse la dispoziţia Chişinăului au rămas îngheţate pentru că nu au fost întrunite toate condiţiile de debursare. Mai există şi o a treia parte de bani – cea care s-a pierdut prin buzunarele funcţionarilor cu mâna lungă.

Din 2014 şi până acum câteva zile, Centrul Naţional Anticorupţie a anchetat 11 dosare care vizează fraudarea fondurilor europene. 6 dintre ele au fost clasate, în două dosare, inculpaţii au fost trimişi pe banca acuzaţilor, un dosar a fost transferat spre o altă instituţie, iar alte 2 sunt încă în proces de investigaţie. Aşa că dacă vă întrebaţi câţi din banii fraudaţi au fost recuperaţi, e greu de spus. Şi asta pentru că nu este clar nici cu ce s-au încheiat dosarele trimise în judecată. UN lucru este cert, de la o vreme, Uniunea Europeană a devenit mult mai  precaută şi condiţionează finanţările.

DOSARUL NR.1 – FRAUDAREA FONDURILOR EUROPENE
Dosarul a fost deschis pe 25.11.2015. Infracţiunea are loc în cadrul unei instituţii, unde câteva persoane cu putere de decizie truchează licitaţiile pentru un grant de 550 de milioane de lei oferit de Guvernul României. 4 ani mai târziu, cauza penală este clasată.

DOSARUL NR.2 – FRAUDAREA FONDURILOR EUROPENE
Ancheta este pornită pe 28.07.2016. CNA investighează unde s-a pierdut un milion de dolari SUA, acordat de UNICEF în Programul Naţional de reducere a afecţiunilor determinate de deficienţa de fier şi acid folic pentru perioada 2010-2015. Dosarul a fost clasat.

DOSARUL NR.3 – FRAUDAREA FONDURILOR EUROPENE
Investigaţiile încep pe 12.08.2016. Ofiţerii CNA anchetează preşedintele unui consiliul raional, care, în 2014 a estorcat 50.000 de euro de la managerul proiectelor "CBCRuR Waste" şi "CRING", în care Consiliul Raional a beneficiat de fonduri europene în calitate de partener. Dosarul a fost trimis în judecată.

DOSARUL NR. 4 – FRAUDAREA FONDURILOR EUROPENE
Dosarul este deschis pe 17.11.2016. O persoană este acuzată de trafic de influenţă pentru că ar fi obţinut fraudulos două credite din programul "Livada Moldovei", finanţat de Banca Europeană de investiţii. Un an mai târziu, dosarul este trimis în judecată.

DOSARUL NR.5 – FRAUDAREA FONDURILOR EUROPENE
Cauza penală datează din 09.02.2017. Două persoane cu putere de decizie sunt acuzate de abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu. Paguba este de 40.000.000 de lei din proiectul "GROSS BORDER INFRASTRUCTURE". Dosarul a fost clasat.

DOSARUL NR.6 – FRAUDAREA FONDURILOR EUROPENE
Ancheta este pornită pe 14.042017. Se anchetează delapidări de mijloace băneşti în proporţii deosebit de mari alocate de Uniunea Europeană pentru implementarea mai multor proiecte internaţionale în Republica Moldova. Suma prejudiciului nu este indicată, iar cauza penală este încă investigată.

DOSARUL NR.7 – FRAUDAREA FONDURILOR EUROPENE
Dosarul este pornit pe 10.07.2017. Se anchetează gestionarea fondurilor de la Federaţia Europeană de baschet. Investigaţia a fost transferată unei alte instituţii pentru anchetare.

DOSARUL NR.8 – FRAUDAREA FONDURILOR EUROPENE
Investigaţiile încep pe 15.09.2017. Câţiva funcţionari din cadrul unei instituţii pun pe roate o schemă criminală, prin care delapidează averi străine în procesul de implementare a proiectelor PNUD. Dosarul este clasat pe 01.11.2018.

DOSARUL NR.9 – FRAUDAREA FONDURILOR EUROPENE
Ancheta începe pe 28.02.2018. Funcţionarii unei instituţii au sustras bani din fonduri externe. Un an mai târziu, dosarul este clasat.

DOSARUL NR.10 – FRAUDAREA FONDURILOR EUROPENE
Dosarul este pornit pe 02.03.2018. Persoane responsabile de implementarea Strategiei de Reformare a Justiţiei sunt acuzate că au delapidat fonduri externe şi bugetul de stat în sumă de 822.225 de lei. Ancheta e în derulare.

DOSARUL NR.11 – FRAUDAREA FONDURILOR EUROPENE
Ancheta începe pe 07.03.2018. Unii funcţionari sunt cercetaţi penal pentru abuz în serviciu în implementarea planului de acţiuni privind Liberalizarea Regimului de Vize. Anul trecut, dosarul a fost clasat.
 
Similare
RECOMANDĂRI