Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Agricultură ecologică pe bani europeni. Migdalele din Republica Moldova au cucerit Occidentul

Ştiţi unde ajung majoritatea produselor made in Moldova? În ţările din vest. Anul trecut, peste 65% din produsele destinate exportului s-au regăsit în magazinele din Uniunea Europeană. Majoritatea sunt produse agricole, dar să faci agricultură în Republica Moldova nu e deloc o treabă uşoară. Reuşeşti doar dacă te ambiţioneză să pui eticheta BIO pe produsele tale, Certificate eco, utilaje de ultimă generaţie, un teren ferit de substanţe chimice şi cel mai important... multă răbdare. Acestea ar fi ingredientele cheie pentru a avea un produs ecologic sută la sută.

Migdalele, cătină şi uleiuri ecologice - sunt produse care ne duc cu gândul la alte ţări. De curând,  însă, acestea sunt produse şi acasă. Un antreprenor eco local din Republica Moldova, a reuşit să treacă de la o agricultură tradiţională la una ecologică, datorită granturilor din Uniunea Europeană. Banii europeni l-au ajutat să obţină un produs certificat de către laboratoarele din comunitatea euro, iar acum acesta şi-a deschis şi o linie de producţie a uleiurilor preţioase de in, migdale, nuci şi cânepă. 

„Ne aflăm în plantaţia proprie care se află în satul Carahasani Ştefan Vodă, avem peste 20 de ha de plantaţii mulţi anuale mă refer aici la 13 ha de nuc, migdal 8 şi cătină avem în jur de 4 ha. Acum ne aflăm plantaţia de migdale, ecologice, deja suntem deja din 2011 suntem în circuitul ecologic. La început era pentru noi complicat pentru că era ceva nou pentru compania noastră, ne era frică de a trece nu înţelegeam cum să trecem de la agricultura convenţională la agricultura ecologică, Ulterior s-a transformat într-o obişnuinţă într-o regulă cum noi nu ne închipui ca să ieşim din această agricultură ecologică  pentru că noi ne-am dat seama şi nu stiu dacă vom putea concura cu ţări ca  România Polonia mă refer la producţie ca cantităţi foarte mari MUSCĂ, dar ca producţie de calitate superioară noi putem aici să concurăm”, a spus  IGOR GOLBAN, producător eco local.


ÎN PERIOADA 2013-2019 AFACEREA A BENEFICIAT DE GRANTURI ÎN VALOARE DE PESTE O SUTĂ DE MII DE EURO. BANII AU VENIT DIN POLONIA, GERMANIA, AUSTRIA,  ROMÂNIA ŞI CEHIA.

„Doar terenurile agricole au fost din bani proprii restul a fost o contribuţie care 50% la 50% dar am fost susţinuţi din parte statului de multe organisme de finanţare mă refer aici la granturi la companii care au ajutat companiile începătoare tinerii antreprenori MUSCĂ am fost ajutaţi de guvernul României am fost ajutaţi de Guvernul Poloniei, MUSCA au fost foarte benefice şi chiar la timpul potrivit”, a precizat  IGOR GOLBAN, producător eco local..

PRINCIPALA CONDIŢIE PENTRU UN PRODUCĂTOR ECO ESTE PREZENŢA CERTIFICATULUI ELIBERAT DE UN LABORATOR ACREDITAT. DUPĂ OBŢINEREA LUI, FIECARE PRODUCĂTOR INTRĂ ÎN POSESIA UNUI COD AL INSTITUŢIEI DE CERTIFICARE, PE CARE-L POATE INDICA PE AMBALAJUL PRODUSULUI.

„Suntem certificaţi de două companii una de pe piaţa locală aici mă refer la certificat eco care suntem cu ei de câţiva ani buni MUSCA şi a doua companie este din Germania compania ceres,  noi dacă vrem să fim pe rafturile din Polonia trebuie să fie o companie din Polonia dacă cineva din Germania trebuie să fie recunoscută la nivel internaţional. În fiecare an avem 2-3 inspecţii care vin la sezon când este fructul practic format este deja un fruct copt se iau analize dacă a fost utilizat sau nu diferiţi fertilizanţi se ia la pământ se ia d ela sol de crengi frunze şi practic dacă a fost stropit sau dacă a fost utilizat produse interzise în afara agriculturii ecologice ele sunt depistate. Învăţăm din mers, practic suntem primii pioneri cam am început agricultura ecologică în R. Moldova”, a spus  IGOR GOLBAN, producător eco local..

CARTON PLANTAŢIILE DE CĂTINA SUNT O AFACERE NOUĂ PENTRU REPUBLICA MOLDOVA. IGOR GOLBAN, ESTE PRINTRE PRIMII AGRICULTORI CARE AU ADUS BUTAŞI DE CĂTINĂ DIN ROMÂNIA ÎN REPUBLICA MOLDOVA

„Aceasta este ultima noastră plantaţie de cătină albă anul trecut am avut prima recoltă care a fost peste aşteptările noastre mai bine de 9 toane per hectar Deja avem şi primele parteneriate cu companiile din Polonia din România Practic tot ce facem noi ne ghidăm de un mare specialist din România el ne spune ce să facem când trebuie atât partea practică cât şi pomii au fost procuraţi de la dumnealui cât şi tehnologia. Dumnealui este gata să ne procure chiar şi producţia de cătină care va fi obţinută fiindcă el are o linie de clienţi care să o procure”, a precizat  IGOR GOLBAN,

ÎN 2015, PE TERENUL DIN CURTEA CASEI PĂRINTEŞTI DIN CARAHASANI A ÎNCEPUT CONSTRUCŢIA HALELOR DE PRODUCŢIE.  ACUM, AICI SUNT PRODUSE ULEIURI, CĂTINA, FRUCTE USCATE, FAINA ŞI FULGII DE MIGDALE.

„Cu trei ani în urmă practic aici era un teren, grădina părinţilor unde creşteam legume erau pomi fructiferi tot ce vedeţi aici am construit practic de la 0. Aici ne este producţia aici ne vine toată materia din câmp nuci migdale cătină. Practic tot ce vedeţi e construit din fonduri europene ne-a ajutat guvernul Poloniei idee a venit de la ei ca să ne ajute să facem ceva frumos să fie ceva durabil. După ce scoatem cătina din congelator se pune în acest utilaj care se betozează se bate bine crengile ies pe aici, fructele partea cealaltă parte noi selectăm boabele să le punem în următorul utilaj se aleg boabele de cătină frunza şi chiar fructul care este acolo după merge în următorul care deja toate impurităţile se iau prin acest utilaj ca fructul să rămână curat.” a precizat  IGOR GOLBAN, producător eco local..

LINIA DE PRODUCŢIE PENTRU PRELUCRAREA CĂTINII A FOST PROCURATĂ PRINTR-UN PROIECT FINANŢAT DE GUVERNUL POLONIEI, ÎN SUMĂ DE  50 DE MII DE EURO.

„Acest congelator la -37 dacă nu ar fi el la noi nicidecum nu am pute recolta cătina. De aici se începe tot dacă nu congelăm cătina mai departe nu putem face nici un proces”, a spus Igor Golban.

FAMILIA GOLBAN SUNT UNICII PRODUCĂTORI DE ULEIURI, FĂINĂ DEGRESATĂ ŞI FULGI DE MIGDALE ECOLOGICE DIN REPUBLICA MOLDOVA.  LA CARAHASANI SE PRODUC ULEIURI DIN IN, MIGDALE DULCI, CÂNEPĂ, ARMURARII, ŞI NUCĂ.

MICA AFACERE DE FAMILIE S-A TRANSFORMAT ÎNTR-O ÎNTREPRINDERE CU 20-30 DE ANGAJAŢI, ÎN FUNCŢIE DE SEZON.

„Lucrez de un an de zile aici, suntem din localitate si suntem mulţumiţi avem un loc de muncă că acum e greu nu putem fiecare să ne ducem peste hotare mă rog aşa e situaţia avem copii avem gospodării şi suntem foarte mulţumita si suntem aproape de casă. Suntem mândri că am rămas şi am continuat si am rămas acasă am creat câteva locuri de muncă suntem alături de părinţi suntem mândri că am investit în localitatea de unde ne-am pornit aici anume acasă ca să putem da acea speranţă ca cât mai mulţi tineri energici să fie motivaţi ca şi noi să continuei să aducă Europa acasă să aducă lucrurile frumoase din Europa”, a spus Ludmila, angajată.
Similare
RECOMANDĂRI