Investiţii UE de 118 milioane de euro în România pentru proiecte de transport
Sursa foto:agerpres.ro Vizualizari:

Investiţii UE de 118 milioane de euro în România pentru proiecte de transport

Uniunea Europeană investeşte aproape 118 milioane de euro în România în zece proiecte de transport. Comisia Europeană anunţă că proiectele vor beneficia de finanţare prin intermediul Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE), schema de granturi a UE pentru infrastructura de transport.

Cea mai mare sumă din cele 10 proiecte, de aproape 49 de milioane de euro, va fi alocată pentru modernizarea liniei de cale ferată directă Gara de Nord Bucureşti – Aeroportul Internaţional Henri Coandă.

Alte proiecte vizează modernizarea liniilor de cale ferată Coşlariu – Cluj-Napoca, Bucureşti – Craiova, Apahida – Suceava, dar şi modernizarea liniilor şi a instalaţiilor de cale ferată de la complexul feroviar Bucureşti Nord.

Potrivit comisarului european pentru transporturi, Adina Vălean, contribuţia totală a UE la nivel european este de 2,2 miliarde de euro, infrastructura de transport fiind considerată una esenţială şi care va contribui la impulsionarea redresării.

„Ne aşteptăm ca această contribuţie să genereze investiţii în valoare de 5 miliarde euro. Investim în diferite tipuri de proiecte, cum ar fi transportul pe căi navigabile interioare, conexiunile multimodale, combustibilii alternativi sau infrastructura feroviară de mari dimensiuni”, a precizat Vălean.

Prin intermediul bugetului alocat, UE îşi va îndeplini obiectivele în materie de climă prevăzute de Pactul verde European, unde se pune un accent deosebit pe proiectele care consolidează reţeaua feroviară, inclusiv legăturile transfrontaliere şi conexiunile cu porturi şi aeroporturi.

În total, UE va sprijini 55 de proiecte de infrastructură feroviară, dar şi altele de infrastructură rutieră.

Similare
RECOMANDĂRI