Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Europa de pe rafturi: Exportăm la ei şi aducem produse de la ei

Exportăm la ei şi importăm la noi. Ecuaţia e simplă şi nu e neapărat una dezavantajoasă pentru noi, cei din Republica Moldova. Ideea este că, oamenilor de aici li s-au format bine de tot gusturile şi sunt dornici de ceva mai exotic şi mai rafinat. Într-adevăr, sunt ceva mai scumpe aceste produse decât restul, însă cu pretenţiile gurmanzilor nu te pui. Aşa că aproape 70 la sută dintre produsele din coşul de consum sunt cele de import.

Ştiaţi acest lucru? Or fi mai căutate produsele străine decât cele locale, asta chiar dacă şi cele din Republica Moldova le fac concurenţă. Noi însă ne întrebam, cât de multă Europă avem la raft? Am mers personal într-un magazin să mă conving de acest lucru.

Cât de europenizati suntem în tot ce ţine de consumul de alimente? Raspunsul la această întrebare o să-l găsim doar dacă merge într-un magazin să vedem la raft câte produse importate din UE vom găsi. În această inspecţia, dacă pot să-i spun aşa o să ne ajute domnul Grădinaru, administratorul supermarketului.

„Cât de multe produse găsim aici? Destule. Le preferă? Da. Şi le procură cu drag. Ştiu mulţi clienţi şi vin la noi. Să enumeră mrapid, din câte ţări aveţi? Spania, Germania, Grecia, Italia, Elveţia. Bunătăţi de peste tot. Haideţi să mergem şi să vedem”, a spus SERGIU GRĂDINARU, administrator supermarket.

La început unde mergem? La raftul cu sosuri. Ce găsim aici mai exact? Avem cremă din anghinare, sos de pesto, sos de roşii. Aceste produse de aici sunt din? Din Italia.  Eu am reuşit să mă plimb puţin prin magazin am văzut că aveţi aici şi trufe. Da, e sos de carpacio din trufe.Este căutat? Da. Pentru gurmanzi aceste sos e căutat. Ce produse interesante mai aveţi din Italia? 01,27 01,33 avem olive, panetone, paste italiene, avem foarte multe. 

CIRCA JUMĂTATE DIN MARFA DIN SUPERMARKETURI ESTE ADUSĂ DIN STRĂINĂTATE, LUCRU CONFIRMAT ŞI DE DATELE STATISTICE. ANUAL, REPUBLICA MOLDOVA EXPORTĂ MARFĂ ÎN VALOARE DE 2,6 MILIARDE DE DOLARI, ÎN TIMP CE IMPORTURILE SUNT ÎN SUMĂ DE 5,6 MILIARDE DE DOLARI. ADICĂ, IMPORTUL E DUBLU FAŢĂ DE EXPORT

Cine nu iubeşte la noi pastele? Sunt cu piper, diferite adaosuri, cu trufe  aşa pastă deci e cu roşii şi busuioc, diferite gusturi au. Avem aşa cu spanac. Consumatorii mai selecţi îşi doreşte o pastă cu diferit gust. Din România aveţi? Da, salamuri, pateuri, mouseuri. Haideţi să le vedem. 

NIVELUL DE ACOPERIRE A IMPORTURILOR DIN STATELE UE CU EXPORTURILE DE PRODUSE LOCALE S-A MAJORAT DE LA 47%, CÂT ERA PÂNĂ LA SEMNAREA DCFTA, LA 66% ÎN PREZENT. //// DE ALTFEL, ANUME ACESTA AR FI CEL MAI SOLID ARGUMENT CARE DEMONSTREAZĂ CĂ, DUPĂ SEMNAREA ACORDULUI, COMERŢUL EXTERN AL REPUBLICII MOLDOVEI CU UE A DEVENIT MULT MAI ECHILIBRAT ŞI ATRACTIV

Avem cârnaţ cu carne de cerb, ceva exotic, da. Până acum nu am avut. Sunt din România. Pateuri cu carne de căprioară şi trufe. Pate cu carne de bibilică şi becon. Salamuri din fazan, struţ, bizon Bun, am vorbit despre paste, cârnăţuri, ar trebui la o masă şi vin. Aveţi ceva importat? Da. Avem Franţa, Italia, haideţi să vedem şi vinurile.

 Aici sunt vinurile franceze din renumita regiune Boardeux. Avem rose, roşu, alb sec. Cât sunt de cumpărate aceste vinuri? Este lume care preferă anume aceste vinuri. Pe lângă acestea aveţi la raft şi vinuri din Moldova. da, care fac o concurenţa la aceste vinuri din Franţa sau Spania. ce produsnume.e europene mai găsim? Avem produse pentru sushi a
 
CARTON ÎN PREZENT, ÎN PARLAMENT SE AFLĂ UN PROIECT DE LEGE CARE PREVEDE CĂ CEL PUŢIN 50% DINTRE MĂRFURILE EXPUSE PE RAFTURILE MAGAZINELOR TREBUIE SĂ FIE AUTOHTONE. INIŢIATIVA A FOST VOTATĂ ÎN PRIMA LECTURĂ ÎNCĂ ÎN LEGISLATURA PRECEDENTĂ, ULTERIOR PROIECTUL S-A ÎMPOTMOLIT

Standul pentru sushi, avem alge din Germania, aşa avem ginger din Franţa. Cumpărătorii noştri totuşi le preferă pe astea importate sau pe cele autohtone? Gurmanzii mai mult pe cele importate. 

Probabil am ratat să vorbim despre brânzeturi. Din ce ţări aveţi? Italia, franţa. Cele mai căutate. Ciocolate avem elveţiene, austria. Bine muţumim pentru excursie. 
Similare
RECOMANDĂRI