Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

UE, în declaraţii. Ce au spus de-a lungul timpului despre UE demnitarii Republicii Moldova

Entuziasm, voinţă politică şi reforme asumate - pe toate le aveau la început politicienii noştri, cel puţin la nivel declarativ. În ochii Europei declaraţiile erau mai mult decât promiţătoare, iar Chişinăul se aventura să ofere şi termeni – în ce an Republica Moldova va deveni stat candidat. Promisiunile arzătoare de dorinţa europeană au scăzut din intensitate odată cu trecerea anilor, iar pe alocuri focul mai că s-a stins.

Cât de mult inima Republicii Moldova bate la unison cu cea a Uniunii Europene, măcar la nivelul declaraţiilor făcute de la tribună, vă propun să vedem din următoarea cardiogramă. Urmează o ediţie specială a rubricii "Declaraţia Săptămânii".

BStartul declaraţiilor siropoase la adresa UE a început acum 10 ani. Premierul de atunci, Vlad Filat, anunţa în 2010 lansarea dialogului privind liberalizarea regimului de vize

„Moldova face parte din Europa unită la nivel de valori şi mentalitate. Moldova este un stat european cu cetăţeni europeni. Iar regimului de vize ne va permite să eliminăm acele valori artificiale în calea unităţii cetăţenilor europeni pentru ca revenirea noastră în familia europeană să fie un proces firesc şi ireversibil”, a spus VLAD FILAT, fost prim-ministru al Republicii Moldova.

CSunt purtate negocieri anevoioase şi 3 ani mai târziu. În 2013 mai facem un pas spre UE

„La Vilnius vom parafa Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană stabilind astfel premisile pentru o decisivă legătură politică şi economică cu spaţiul European. Aceste eveniment marchează o decisivă cotitură în destinul ţării noastre şi înseamnă că nu mai suntem singuri”, a spus NICOLAE TIMOFTI, fost preşedinte al Republicii Moldova.

Atunci ne apropiam de visul european cu paşi măreţi. În 2014 era semnat Acordul de Asociere - o mare realizarea pentru un stat mic, dar cu pretenţii europene

„Pentru Moldova, Europa este cea mai clară şi grăitoare imagine a vieţii pe care ne-o dorim şi pe care o vom avea.  Pentru asta vom trebui să muncim din greu, dar cred cu tărie că vom merge înainte, şi nu înapoi şi asta deoarece integrarea europeană ne va face mai puternici.  Atunci când la 29 noiembrie 2013 parafam la Vilnius Acordul de Asociere vă spuneam că am asigurat drumul nostru spre Uniunea Europeană. Astăzi vă promit că vom merge până la capăt pe acest drum şi că vom reveni acasă în Europa”, a precizat IURIE LEANCĂ, fost prim-ministru al Republicii Moldova.

De acel punct, Republica Moldova a păşit spre Uniunea Europeană mai mult... pe loc. Promisiunile mari au fost reduse la relizări mici

„Vom munci consecvent în baza bunei agende de integrare clare. Este real ca în câţiva ani Republica Moldova să devină membră cu drepturi depline a Uniunii Europene”, a spus CHIRIL GABURICI, fost prim-ministru al Republicii Moldova.

Premierii se schimbau pe bandă rulantă, iar promisiunile şi termenii se transformau de la o voce la alta. Inima europeană a Republicii Moldova suferea de tahicardie

„Implementarea cu succes a agendei de asociere având drept scop obţinerea statutul de ţară-candidat de aderare la Uniunea Europeană până la următoarele alegeri parlamentare ordinare”, a spus VALERIU STRELEŢ, fost prim-ministru al Republicii Moldova.

 În 2016, se normalizează ritmul, cel puţin, la nivel declarativ

„De la 1 iulie 2016 suntem oficial asociaţi la Uniunea Europeană, iar în acest an am fost europeni în primul rând cu fapta şi mai puţin cu vorba. Vă asigur că vectorul de politică externă al Republicii Moldova este cel european şi atât Guvernul pe care îl conduc, cât şi Parlamentul vor implementa Acordul de Asociere cu toată determinarea. Cursul Moldovei este integrarea europeană care rămâne unicul nostru proiect de ţară”, a spus PAVEL FILIP, fost prim-ministru al Republicii Moldova.

Au trecut trei ani de la această declaraţie, însă mai nimic nu s-a schimbat. Premierul care a preluat şefia Guvernului s-a rezumat să anunţe că are aceeaşi prioritate. Ce-i drept, cu mai multă intesitate

„Ţara noastră merge acum spre Uniunea Europeană şi altă cale nu există. Guvernul care îl conduc s-a angajat să creeze instituţii care funcţionează în interesul cetăţenilor, să continue implementaea Acordului de Asociere şi să aprofundăm integrarea ţării noastre în spaţiul european pe toate dimensiunile”, a spus MAIA SANDU, fost prim-ministru al Republicii Moldova.

 Iar în 2020, atunci când împlinim zece ani de la primi paşi spre apropierea de UE, declaraţiile mai marilor statului sunt lipsite de orice urmă de entuziasm

„Guvernul Republicii Moldova este determinat să continue agenda integrării europene, să continue aceste reforme”, a spus ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova.

Preşedintele Igor Dodon, cunoscut pentru preferinţele sale pro-ruse, a făcut declaraţii revoltătoare şi pline de pretenţii la adresa UE  

 „Unde-s banii, Petrică? Noi exact aceeaşi întrebare avem. În bugetul care va fi aprobata azi rectificarea vor fi scoşi din buget peste 1 miliard de lei care urmau să vină de la UE. Este vorba de a treia tranşă de la suportul macrofinanciar şi încă câteva proiecte. De aceea, noi sperăm foarte mult că ce s-a discutat public şi declaraţiile totuşi va fi un suport de la Uniunea Europeană”, a spus Igor Dodon.
Similare
RECOMANDĂRI