MONUMENTELE BASARABIEI FURATE

"Monumentele furate ale Basarabiei": Vespasian Erbiceanu, juristul român care a făcut istorie

Continuăm Campania TVR Moldova "Monumentele furate ale Basarabiei". Astăzi vorbim despre meritele deosebite ale juristului român Vespasian Erbiceanu care a contribuit la întemeierea unei justiţii moderne naţionale în Basarabia după Marea Unire de la 1918. A fost primul preşedinte al Curţii de Apel Chişinău şi a unificat legislaţia din Basarabia cu cea din Regatul român. A decretat limba română ca limbă oficială a instanţelor din Basarabia. Acum doi ani, monumentul său a fost inaugurat în faţa clădirii instituţiei.

Vespasian Erbiceanu s-a născut în 1863 în comuna Bucium de lângă Iaşi. A absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Alexandru Ion Cuza, unde l-a avut printre colegi pe Constantin Stere. Înainte de a veni la Chişinău a fost judecător în câteva instanţe din Iaşi. Cunoscător al limbilor franceză, germană, rusă şi latină, articolele şi studiile sale se remarcă prin efortul constant de a aduce la cunoştinţa juriştilor români principalele noutăţi din peisajul vieţii juridice occidentale. A salutat cu mult entuziasm istoricul act din 27 martie 1918, prin care Basarabia şi-a declarat unirea pe veci cu Patria-Mamă. A fost desemnat de Ministerul Justiţiei pentru a pleca la Chişinău, în calitate de consilier pe lângă organele justiţiei din Basarabia.

IULIAN RUSANOVSCHI, avocat: "După unirea Basarabiei cu România, el fiind fost absolvent al facultăţii de Teologie de la Kiev, cunoscând foarte bine şi limba rusă, statul român a decis să-l trimită în oraşul Chişinău, unde a fost înfiinţată pentru prima dată Curtea de Apel".

EUGENIA CONOVAL fost judecător, preşedintele Asociaţiei Judecătorilor în Demisie: "El a fost  primul preşedinte al Curţii de Apel, a fost şi un învăţat, nu doar un jurist, judecător, el a fost un savant care a făcut foarte multe pentru sistemul judecătoresc a Basarabiei, a fost instituită limba română, până atunci limba rusă era de procedură la prima instanţă. A adaptat undeva legislaţia la necesităţile şi condiţiile din Basarabia".

Vespasian Erbiceanu a înfiinţat prima revistă juridică editată vreodată în Basarabia: "Cuvântul Dreptăţii".

IULIAN RUSANOVSCHI, avocat: "Am găsit aceste ziare întâmplător la cineva din Bucureşti şi le-am achiziţionat imediat din 1925. Chiar dacă a fost preşedintele Curţii de Apel doar între 1918 şi 1923 el a colaborat în continuare cu instanţa de Apel de la Chişinău".

Acum 2 ani, în faţa Curţii de Apel Chişinău, a fost ridicat un monument în cinstea lui Vespasian Erbiceanu. Sculptura a fost realizată datorită colaborării Asociaţiei Monumentul cu cea a Judecătorilor în demisie.

IULIAN RUSANOVSCHI, avocat: "A fost un om integru, a fost un om cu integritate în cuvânt datorită atitudinii sale imparţiale pe fiecare dosar pe cale îl examina. A fost o persoană cu un trecut,moral foarte ridicat,  fost o persoană  imparţială".

Vespasian Erbiceanu a fost preşedinte la Curtea de Apel Chişinău timp de cinci ani. S-a stins din viaţă la 27 decembrie 1943 fiind înmormântat la cimitirul Bellu din Bucureşti. "Curierul Judiciar" la care a colaborat, consemna decesul lui Vespasian Erbiceanu printr-un necrolog în care menţiona calitatea sa de adânc cunoscător al legilor şi om al dreptăţii, de erudit cu o cultură enciclopedică în domeniile ştiinţelor sociale, istoriei şi filozofiei dreptului.