Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Trasee turistice interactive, după modelul francez. În Cetatea Soroca ar putea fi creat un serviciu de audioghid, în cinci limbi

Învăţăm de la francezi cum să ne transformăm cetăţile, mănăstirile şi conacele în adevărate ispite pentru turişti. Reabilitarea arhitecturală nu garantează interesul turiştilor, spun francezii, care folosesc zeci de instrumente interactive ca să dea viaţă monumentelor istorice. Un partenerial moldo-francez în plină desfăşurare, ne-ar putea aduce asemenea tururi inedite.  

Proiectul privind valorificarea patrimoniului cultural şi dezvoltarea turismului în Republica Moldova a început acum doi ani. Experţii din Franţa aduc la noi fel de fel de idei de punerea în valoare a monumentelor istorice.
 
Francezii au pus în practică acest mecanism şi dă roade. Monumentele lor cultural-istorice devin o scenă pentru teatre vii, cu actori îmbracaţi în costume de epocă.
 
Ne vor ajuta şi pe noi să avem asemenea lucruri în obictivele istorice din Republica Moldova. Expertii francezi spun că pot fi folosite instrumente simple care, cu uşurinţă, vor atrage turiştii şi vizitatorii tineri.
 
11 specialişti din domeniul păstrării patrimoniului istoric cultural au mers în Franţa la un schimb de experienţă. Până cind toate ideile vor fi puse în practică, experţii speră că, un prim pas, ar fi crearea unui serviciu de audioghid în Cetatea Soroca, în cinci limbi: engleză, franceză, germană, italiană şi rusă.
 
Proiectul se desfăşoară în parteneriat cu Agenţia de inspectare şi restaurare a monumentelor şi departamentul Vendee din Franţa.
Similare
RECOMANDĂRI