Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Pavel Obreja, artistul care a sculptat îndrăgostiţii de pe Pietonală: „Atunci când modelez ceva, mă simt într-o lume a formelor, a umbrelor, a luminilor”

Arta răsare pe străzile din Chişinău. Din 2017, pe pietonală, este o sculptură care surprinde momentul întâlnirii a doi îndrăgostiţi. Lucrarea deja binecunoscută este semnată de maestrul Pavel Obreja. Câtă muncă stă în spatele unei lucrări artistice, începând de la schiţă, până la ultima şlefuire, ne spune chiar autorul.

Pavel Obreja şi-a făcut studiile la un colegiu de arte din Chişinău urmat de masteratul la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. Predilecţia pentru forme geometrice şi contur a fost cea care l-a mobilizat să îndrăgească sculptura.

„Atunci când modelez ceva, mă simt într-o lume paralelă, într-o lume a formelor, a umbrelor, a luminilor”, spune sculptorul. 

Pentru un artist plastic, lucrările prind contur, utilizând diverse materiale.

„Iubesc să fac acelaşi portret în mai multe materiale. Primul şi cel mai acesbil este ghipsul, este socotit un material bun pentru că marii maeştri lucrau pe ghips, el păstrează amprenta sculptorului.(..) Am avut o expoziţie la Bucureşti la o galerie, am nimerit în anul centenarului, deci într-un fel am deschis această etapă istorică, acolo a fost frumos şi apreciat”, menţionează artistul.

În colecţia sa putem găsi, atât portrete ale unor compozitori şi scriitori, cât şi piese de şah care prezintă personaje istorice.

„Recent lucrez la o schiţă pentru bustul lui Alexei Stârcea. Am realizat un model pentru trofeul Constantin Brâncoveanu pentru o Gală din România. Realizez acum un set de portreţele pentru o tablă de şah care este oastea lui Ştefan cel Mare şi Otomanii”, mai spune Pavel Obreja.

Una dintre lucrările semnate de artist este sculptura „Întâlnire”, cea căreia i se datorează scoaterea din anonimat. Colegii de breaslă îl susţin şi au doar cuvinte de admiraţie.

„E un sculptor foarte talentat. E în proces artistic de perfecţionare”, spune pictorul Radu Negru. 

Artistul plastic spune că o lucrare necesită mai multe etape de creaţie. Realizarea unei opere poate dura de la câteva săptămâni, până la luni de muncă. „Dacă ne referim la un bust de statura mărimea 1,5, ar lua în timp 2-3 luni doar să elaborez lutul, după care 2-3 – partea tehnică, transpunerea în ceară, bronz”.

Pavel Obreja îşi doreşte să creeze multe lucrări cu o bogată încărcătură istorică. Portretele sunt cele care îl reprezintă cel mai mult.
Similare
RECOMANDĂRI