Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Luna septembrie este şi luna meşterilor în ceramica populara

Luna septembrie este şi luna meşterilor în ceramica populara. Bâlciul Olarilor, cel mai vechi eveniment cultural din satul Iurceni, Nisporeni, şi-a deschis porţile, la cea dea 30-a ediţie. Zeci de meşteri din toată Republica Moldova şi-au prezentat la târg cele mai frumoase lucrări confecţionate din lut.

Zeci de artisti populari, renumiţi pentru măiestria lor în arta olăritului, au adus la târg cele mai frumoase oale, ulcioare şi alte obiecte confecţionate din lut. Nu a lipsit nici cel mai cunoscut olar din Iurceni, Zaharia Triboi. Din miinile lui, orice bucată de ceramică neagră devine o adevărată operă de artă.
 
Meşterul în arta olăritului nu lipseşte de la bâlci pentru că sărbătoarea adună multă lume. Iar pentru a-i surprinde pe vizitatori, artistul popular aduce cu el cele mai frumoase lucrări.  
 
În Iurceni, practic fiecare localnic a modelat cel puţin o dată în viaţă un obiect din lut. Unii şi-au făcut din asta o meserie. Este şi cazul  lui Gheorghe Panţâr, care a moştenit arta olăritului de la bunica sa.
 
Preţul lucrărilor porneşte de la zece de lei şi se ridică până la câteva mii de lei, în funcţie de mărime şi ornamente. Bâlciul Olarilor a ajuns la cea de-a 30-a ediţie.
Similare
RECOMANDĂRI