Concert de muzică clasică pe podul plutitor de la Molovata. Recitalul a reprezentat lansarea unui proiect finanţat de UE
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Concert de muzică clasică pe podul plutitor de la Molovata. Recitalul a reprezentat lansarea unui proiect finanţat de UE

Pasagerii podului plutitor de la Molovata au fost surprinşi astăzi cu un concert de muzică clasică. Patru tineri au cântat la vioară, violă şi violoncel cât a durat călătoria dintre cele două maluri ale Nistrului. Muzicienii au interpretat melodii din Bach şi Mozart, dar şi din repertoriile lui Michael Jackson sau Sting.

Călătorii, care n-au înţeles din prima ce se întâmplă, s-au bucurat să asculte muzică live.

Recitalul a fost susţinut de Moldovan National Youth Orchestra, care astfel a anunţat lansarea unui proiect de proporţii, finanţat de Uniunea Europeană, care va apropia cele două maluri ale Nistrului.

Această iniţiativă neobişnuită de promovare prin intermediul muzicii live anunţă un program foarte bogat, în cadrul căruia cultura şi muzica vor apropia comunităţi diferite. Uniunea Europeană este foarte mândră să fie parte a acestei iniţiative. Cum a spus Albert Camus – fără cultură şi fără relativa libertate pe care o implică, societatea, chiar dacă pare perfectă, nu este decât o junglă. De aceea, orice creaţie autentică este un dar către viitor”, afirmă Fabien Schaeffer, manager de proiect în cadrul Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.

În cadrul proiectului Music Connecting People, timp de 10 luni vor fi organizate 10 concerte, dintre care 9 se vor desfăşura pe malul stâng al Nistrului. Ţinând cont de faptul că muzicienii vor călători spre fiecare localitate şi înapoi la Chişinău, este vorba de un turneu de aproape 2500 de kilometri. În acest turneu sunt implicaţi 100 de muzicieni de pe ambele maluri ale Nistrului, din UE, SUA, Ucraina şi Rusia.

Muzica este cea mai bună cale de a apropia oamenii şi cel mai bun instrument pentru a facilita comunicarea. Ne bucurăm că 9 din 10 concerte vor avea loc în stânga Nistrului”, spune directorul Moldovan National Youth Orchestra, Andriano Marian.

Proiectul Music Connecting People începe vineri cu un concert în aer liber la pensiunea Casa Karaman din satul Ternovka, situat în stânga Nistrului, în apropiere de Tiraspol.

La el urmează să participe patru muzicieni care vor interpreta atât muzică clasică, cât şi muzică pop.

Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova. 

Similare
RECOMANDĂRI