Ce este Boxa climaterică? Copiii din Moldova vor învăţa despre schimbările climei şi reducerea amprentei de carbon
Sursa foto:climate-box.com Vizualizari:

Ce este Boxa climaterică? Copiii din Moldova vor învăţa despre schimbările climei şi reducerea amprentei de carbon

Copiii cu vârsta cuprinsă între 7 şi 14 ani din Republica Moldova vor învăţa despre schimbările climei şi reducerea dramatică a amprentei de carbon, datorită unei iniţiative educaţionale inovative şi interactive pentru regiunea Europei şi Asiei Centrale a Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Astfel, Boxa Climaterică – enciclopedie online, disponibilă şi ca aplicaţie pentru telefonul mobil – educă despre stilul de viaţă prietenos climei şi mediului. Programul educaţional a fost elaborat de PNUD cu sprijinul financiar al Guvernului Federaţiei Ruse.

Astfel, PNUD Moldova, în parteneriat cu Centrul Naţional de Mediu, au organizat în perioada 25-27 martie 2019, trei sesiuni de instruire pentru peste 160 de profesori din Moldova. Aceştia s-au familiarizat cu materialul educativ din Boxa Climaterică pentru a-l putea utiliza opţional la orele de geografie, biologie, fizică, ştiinţe şi educaţie ecologică.

Urmează ca Boxa Climaterică să fie adaptată contextului naţional, tradusă şi publicată.

„Subiectul schimbărilor climatice necesită abordări complexe şi multă perseverenţă. Domeniului educaţional îi revine un rol important în informarea tinerei generaţii şi educarea acesteia în spiritul reducerii amprentei negative asupra mediului. Este rolul nostru să ii instruim prin intermediul unor forme interesante şi atractive”, susţine Inga Podoroghin, specialistă de programe în domeniul schimbării climei, mediului şi energiei la PNUD Moldova.
Enciclopedia Boxa Climaterică a fost scrisă de experţi în domeniile climatologie, geografie, biologie şi economie, care au colaborat cu profesori şi scriitori de literatură pentru copii. Acum, ea este utilizată de apr. 50.000 de elevi din opt ţări din Europa de Est şi Asia Centrală.

„Vreau să-mi exprim recunoştinţa organizatorilor acestui seminar. Consider că aspectele schimbărilor climatice sunt foarte importante pentru omenire şi este îmbucurător faptul când sunt oameni care abordează acest subiect şi caută soluţii la problemele în cauză”, a declarat Tatiana Stancova, profesoară la gimnaziul din satul Maramonovca, raionul Donduşeni.

Republica Moldova este vulnerabilă la schimbările climatice, iar seceta, valurile de căldură, îngheţurile, furtunile puternice sau inundaţiile sunt fenomene pe care Republica Moldova le simte pe „propria piele” deja de mai mulţi ani. Precipitaţiile abundente de zăpadă din 22 aprilie 2017, care au dus la distrugeri masive ale copacilor din centrul şi sudul Moldovei, când natura era în proces de vegetaţie de primăvară, precum şi la diverse pagube materiale şi întreruperi îndelungate de curent electric, au provocat discuţii în spaţiul public despre cât de pregătită e ţara pentru a face faţă consecinţele schimbărilor climei.

Mişcarea pentru climă, care a demarat în august 2018 ca un protest individual al Gretei Thunberg, o tânără suedeză de 15 ani, s-a transformat în cea mai amplă acţiune de protest pentru mediu din istoria omenirii, care pe 15 martie 2019 a mobilizat peste 1,4 mln de oameni din 123 de ţări, care au pledat pentru politici mai bune pentru reducerea amprentei de carbon.
 
Similare
RECOMANDĂRI