MIRUNA MUNTEANU

MIRUNA MUNTEANU
Miruna Munteanu moderează emisiunea ORIZONT EUROPEAN difuzată la TVR MOLDOVA vineri, la ora 19:00, şi la TVR Internaţional sâmbătă, la ora 7:00.

“După 20 de ani de presă şi aproape 10 de televiziune, continui să cred că jurnalismul este o profesie de vocaţie şi că, mai mult decât banii sau notorietatea, contează sentimentul relevanţei muncii tale. Într-o epocă în care media suferă din ce în ce mai mult de irelevanţă, am găsit la TVR un proiect copleşitor de important: crearea unui canal de comunicare cu românii de peste Prut, aflaţi într-o răscruce geostrategică, după decenii de dominaţie rusească. Emisiunea , lansată la 1 decembrie 2013, ar trebui să fie doar o primă etapă dintr-un efort mult mai amplu de a echilibra piaţa mediatică din Republica Moldova, încă sufocată de influenţa Moscovei.”

Absolventă a Facultăţii de Automatică din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti, Miruna Munteanu a debutat în presă încă din timpul studenţiei, în 1993, la ”Ultimul Cuvânt”. În 1994, a făcut parte din echipa care a lansat ziarul ”ZIUA”, unde a lucrat timp de 14 ani, evoluând de la reporter de investigaţii, la editorialist şi redactor-şef al suplimentului ”Dosare ultrasecrete”. Din 2008 în 2013 a fost editorialist la ”Jurnalul Naţional”.

În 1996, Miruna câştigă o bursă Reuters la Londra pentru a se specializa în ştiri internaţionale (Writing International News). Urmează, în 1997, tot la Londra, un curs de pregătire în jurnalism de investigaţie, apoi, în 1999, un stagiu în redacţia prestigiosului cotidian ”The Guardian”.

În 2010, obţine o bursă de cercetare la Oxford, la Institutul Reuters de Studii Jurnalistice, cu o temă vizând relaţia dintre Stat şi presă, în condiţii de criză.

În televiziune a debutat în 2005, ca realizator al emisiunii ”Dosarele N24”. Au urmat colaborări cu Antena3 şi Realitatea TV. În perioada martie-mai 2013 a realizat, împreună cu jurnalistul Daniel Apostol, emisiunea ”Joi la 9”, la TVR1.

În noiembrie 2013, Miruna Munteanu a obţinut premiul pentru ”jurnalism european” acordat de EUROLINK-House of Europe.

Limbi străine: engleză, franceză şi italiană.

Cărţi publicate: ”Dosare ultrasecrete” (vol.I şi II, editura Omega, 1999 şi 2000),  ”Misterele din 11 septembrie” (editura Omega, Bucureşti, 2002).