Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Katyn-ul românesc de la Fântâna Albă”, un documentar marca TVR MOLDOVA

Documentarul „Katyn-ul românesc de la Fântâna Albă” este realizat de trimisul special TVR MOLDOVA la Cernăuţi, Vasile Munteanu. Filmul are la bază destăinuirile martorilor tragediei de acum 76 de ani, povestirile urmaşilor victimelor masacrului orchestrat de NKVD-ul sovietic, cercetările istoricilor din regiunea Cernăuţi şi informaţiile prezentate de localnicii din satele Lunca, Cubca şi Suceveni.

Mărturiile au fost colectate exact în locul în care, pe 1 aprilie 1941, în dorinţa lor sinceră de a se refugia în ţara mamă, peste trei mii de români bucovineni au fost seceraţi de gloanţele sovietice.

Echipa TVR Moldova a asistat şi la tradiţionala slujbă de pomenire, oficiată în fiecare an, pe 1 aprilie, la locul de veci al martirilor din Bucovina de Nord, de un sobor de preoţi de la Mănăstirea Putna, acolo unde este ridicată o Troiţă, o bisericuţă şi câteva cruci de lemn, care mai amintesc de tragedia neamului românesc.

În documentar puteţi vedea şi anumite reconstituiri ale calvarului prin care au trecut fiii şi fiicele neamului şi, cel mai important, detalii despre Katyn-ul românesc, necunoscute până acum publicului larg. Tot în acest documentar, telespectatorii vor avea ocazia să vadă cum e să fii român în Bucovina de Nord, mereu cu dorul şi gândul revenirii acasă.

Filmul va putea fi urmărit pe data de 24 aprilie, ora 19:00, la TVR MOLDOVA.
Similare
RECOMANDĂRI