LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ

Nicolae Dabija: Când vom şti bine Limba Română vom fi bogaţi, vă rog, să mă credeţi

Lectura a fost şi rămâne cea care, dintotdeuna, a menţinut vie limba română. O spune scriitorul Nicolae Dabija, care ne îndeamnă să citim cât mai mult româneşte pentru a vorbi corect limba dorurilor noastre. În campania TVR MOLDOVA "Limba noastră cea Română", scriitorul evocă luptele care s-au dat pentru apărarea şi păstrarea limbii române în faţa încercărilor cotropitorilor de a rusifica această parte a poporului român.

NICOLAE DABIJA, scriitor: „Este foarte greu să vorbeşti despre frumuseţile limbii române cu mască, noi sute de ani am vorbit despre frumuseţile limbii române cu căluşul în gură, de asta cred că neamul nostru a luptat de sute de ani pentru limbă ca pentru propria înfiinţare mai ales în sec XIX, când pentru limba română s-a murit, în sec. XX, vă dau un singur exemplu, când în transnistria au fost împuşcaţi toţi lingviştii, poporul a fost pus la zid şi condamnat la muţenie. În 1989, de aici, de pe aleea clasicilor a început mişcarea de eliberarea naţională, de la cerinţele noastre de a ne putea vorbi limba, pentru că limba era scoasă în afara legii. În Costituţia RSSM era scrisă limba de stat, limba rusă. Eu, dacă vorbeam cu fratele în limba mamei, încălcam constituţia.”

NICOLAE DABIJA, scriitor: „Dar limba română s-a păstrat. S-a păstrat datorită faptului că era vorbită dincolo de Prut, ascultam posturi de radio, primeam de dincolo ziare româneşti. Ne-am păstrat în felul acesta limba română datorită românilor celor de dincolo de Prut. Şi la 1989 s-a spus, în măsura în care ne păstrăm limba, ne păstrăm şi ca neam. ”

NICOLAE DABIJA, scriitor: „Lectura este cea care dintotdeuna a menţinut vie limba, noi am învăţat limba română din cărţi.Trebuie să citim mult româneşte şi vom vorbi româneşte. Cineva m-a întrebat de ce suntem un popor sărac? Pentru că nu ne cunoaştem bine limba. Când vom şti bine Limba Română vom fi bogaţi, vă rog să mă credeţi.”

SSINCRON NICOLAE DABIJA, scriitor:  „În măsura în care vorbim corect limba română, în măsura în care cunoaştem adevărul ştiinţific suntem europeni. Noi suntem europeni în măsura în care recunoaştem valorile noastre. Valorile noastre sunt valori europene, limba română este una din limbile Uniunii Europene.”