Zeci de judecători cer demisia componenţei actuale a Consiliului Superior al Magistraturii
Vizualizari:

Zeci de judecători cer demisia componenţei actuale a Consiliului Superior al Magistraturii

 Un grup de 87 de judecători cer demisia componenţei actuale a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi doresc să convoace Adunarea generală extraordinară a judecătorilor. Această iniţiativă a fost înregistrată la secretariatul CSM la sfârşitul săptămânii trecute.

Potrivit  portalului bizlaw.md, în document se menţionează că, potrivit Legii privind organizarea judecătorească, de competenţa Adunării Generale a Judecătorilor ţine inclusiv alegerea, din rândul judecătorilor, a membrilor permanenţi şi a membrilor supleanţi în CSM, şi în colegiile specializate. La fel, tot de competenţa Adunării ţine şi ridicarea mandatelor acestora.

Judecătorii mai precizează că Adunarea se convoacă anual, în prima jumătate a lunii februarie, însă aceasta poate fi convocată şi în cazuri excepţionale, cum ar fi la iniţiativa CSM sau a cel puţin 50 de judecători, în cel mult 10 zile lucrătoare din data înregistrării solicitării. Autorii iniţiativei recomandă CSM să examineze cererea lor la şedinţa apropiată, planificată pentru 17 septembrie.

În cerere se menţionează că, "în considerarea faptului că autoadministrarea judecătorească este endogenă judecătorilor, resetarea şi purificarea organelor ei de autoadministrare se impune imperios şi imediat prin organele ei competente de autoadministrare, fiind necesară declanşarea din proprie iniţiativă a procesului de autorestructurare".

Demisia membrilor CSM este posibilă prin vot secret.

Demisia CSM a fost solicitată deja de mai multe ori după ce fostul coordonator al coaliţiei de guvernare, Vlad Plahotniuc a fugit din ţară la mijlocul lunii iunie. La sfârşitul lunii iunie, premierul Maia Sandu a participat la şedinţa CSM, solicitând judecătorilor să înceapă curăţarea sistemului judiciar. În opinia ei, "judecătorii care au luat decizii ilegale trebuie să plece, iar judecătorii oneşti trebuie promovaţi". La şedinţa CSM au venit trei judecătoare tinere femei care, din diferite motive, au solicitat demisia unora dintre membrii CSM. Însă componenţa actuală a CSM s-a limitat doar la demiterea preşedintelui CSM, Victor Micu, acesta devenind membrul simplu. În RM sunt 440 de judecători.
Similare
RECOMANDĂRI