ZdG: Cum au motivat judecătorii nevinovăţia lui Constantin Ţuţu în dosarul crimei din Codrii Orheiului
Sursa foto:ZdG Vizualizari:

ZdG: Cum au motivat judecătorii nevinovăţia lui Constantin Ţuţu în dosarul crimei din Codrii Orheiului

Fostul deputat Constantin Ţuţu a fost doar un martor întâmplător al evenimentelor din 28 aprilie 2012, atunci când un om, Alexei Veretca, a fost omorât într-un schimb de focuri, iar prietenul său, Iurie Matcovschi a fost rănit.

Ţuţu a încercat să aplaneze conflictul şi a evitat rănirea altor persoane, scoţând arma din buzunar şi efectuând câteva focuri în sus. Concluzia aparţine judecătorilor Curţii de Apel Chişinău şi se regăseşte în motivarea deciziei instanţei de apel în dosarul crimei din Codrii Orheiului, scrie Ziarul de Gardă

De menţionat că ultima şedinţă din dosarul crimei de pe teritoriul restaurantului „Doi Haiduci” din Codrii Orheiului a avut loc la CA Chişinău, miercuri, 17 aprilie. Între timp, a apărut şi documentul prin care judecătorii Silvia Vrabii, Stelian Teleucă şi Mihail Diaconu şi-au motivat decizia.

„Partea vătămată este frapată de modul cum s-au prezentat faptele şi probele de procuratură. Acuzatorul de stat a prezentat cauza superficial şi în mod arbitrar. Depoziţiile inculpaţilor că au tras în aer sunt nişte aberaţii depuse în instanţa de judecată cu scopul de a se eschiva de la răspundere penală bine meritată pentru omorul intenţionat. Suntem îngrijoraraţi de faptul cum a fost examinată prezenta cauză şi frapaţi că instanţa de judecată a ignorat toate probele, bunul simţ şi buna credinţă. Instanţa de judecată a pus în baza sentinţei de achitare numai declaraţiile aberante ale inculpaţilor precum că ei s-au apărat. Instituţia autoapărării nu poate fi invocată de atacatorii, în situaţia când inculpaţii au atacat victima cu scopul de a o omorî şi jefui”, se menţionează în apelul depus de succesoarea părţii vătămate.

Şi procurorii au cerut, la Apel, pedepse mai aspre: 16 ani pentru Ion Corcodel, cel care a fost pedepsit cu 8 ani de închisoare de prima instanţă şi câte 7 ani de închisoare pentru Constantin Ţuţu şi ceilalţi participanţi la incident, achitaţi anterior de Judecătoria Orhei. 

Colegiul Penal însă, după ce i-a audiat pe inculpaţi, a decis că, doar Ion Corcodel se face vinovat de faptul că a tras în victimă. Totodată, din motivarea deciziei, judecătorii constată că, de fapt, victima, Alexei Veretca ar fi iniţiat conflictul şi ar purta o mare parte din vină. „Colegiul penal analizând şi apreciind declaraţiile martorilor sus indicaţi prin prisma prevederilor Codului de procedură penală al R. Moldova, din punct de vedere al pertinenţii, concludenţii şi utilităţii lor le apreciază ca fiind veridice şi utile, din care instanţa reţine circumstanţele constatate de prima instanţă”, precizează judecătorii.

Ţuţu: „A scos arma din buzunar şi a efectuat câteva focuri în sus”

Aceştia au apreciat drept veridice inclusiv declaraţiile lui Constantin Ţuţu, care a spus că, după ce a auzit câteva împuşcături şi strigătul lui Ion Corcodel, „pentru a aplana situaţia şi a evita rănirea altor persoane, a scos arma din buzunar şi a efectuat câteva focuri în sus”. Ulterior, Ţuţu a menţionat că a mers acasă, în Bacioi, unde a pus arma utilizată în safeu, iar pe parcursul investigaţiilor, poliţia a ridicat safeul cu tot cu armă. El a mai adăugat că, „după cele întâmplate, nu a fost reţinut de poliţie, a mers benevol la procuratură şi nu ţine minte exact data când a dat primele declaraţii”. De fapt, Constantin Ţuţu a fost de negăsit imediat după incident, pe numele său fiind eliberat mandat de arestare. El a apărut abia după ce magistraţii i-au schimbat măsura preventivă, Ţuţu fiind trimis mai întâi în arest la domiciliu, ulterior fiind lăsat în libertate, sub control judiciar.

Citeşte continuarea pe pagiana Ziarului de Gardă...

Similare
RECOMANDĂRI