VIDEO. Şedinţa în dosarul pe numele lui Vlad Filat a fost amânată din nou. Filat a făcut declaraţii
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Şedinţa în dosarul pe numele lui Vlad Filat a fost amânată din nou. Filat a făcut declaraţii

Şedinţa de astăzi, 18 aprilie 2019, de la Judecătoria Chişinău în dosarul lui Vladimir Filat a fost amânată după ce avocaţii fostului premier au depus recurs la Curtea de Apel împotriva încheierii Judecătoriei Chişinău prin care a fost respinsă solicitarea apărării de a sesiza Curtea Constituţională. O jurnalistă de la postul de televiziune Jurnal TV a fost sancţionată de instanţă cu excluderea din cadrul şedinţei, scrie ZdG.md.

Şedinţa de judecată a început cu demersul întocmit de avocatul Victor Munteanu, privind suspendarea procesului, până când instanţa de apel se va expune pe marginea solicitării apărării de a sesiza Curtea Constituţională. Atât Filat, cât şi avocaţii săi susţin că aceste demersuri nu reprezintă tentative de tergiversare a procesului. „Procesul trebuie să parcurgă toate etapele, iar drepturile să fie respectate. Nu ne dorim tergiversare. Dosarul acesta a fost deschis în august 2015, iar primele acţiuni procesuale au început în 2018. Dosar a fost murat la Procuratură 3 ani şi ceva, aşa că, să nu vorbească cineva de tergiversare”, a precizat Filat.

Procurorul Nadejda Busuioc a cerut instanţei să respingă demersul apărătorilor, pe motiv că nu ar exista motiva de amânare a şedinţei.

Instanţa însă a admis solicitarea apărării şi a fixat următoarea şedinţă pentru data de 2 mai 2019. La încheierea şedinţei, Filat a menţionat că, deşi anterior, instanţa i-a permis să discute cu presa, acest lucru nu a fost posibil. Acesta a precizat totodată că nu a refuzat atunci discuţia cu presa şi a solicitat, repetat, să aibă posibilitatea de a răspunde la întrebările jurnaliştilor. Magistrata Djeta Chistol, una din cele trei judecătoare din complet, a cerut avocaţilor fostului premier să vină cu un demers în scris, iar instanţa se va expune pe marginea solicitării.

„Considerăm logic să fie determinat dacă instanţa este competentă să judece cauza”, a precizat Victor Munteanu.

Anterior, Judecătoria Chişinău a respins solicitarea avocaţilor lui Filat prin care aceştia au cerut să fie verificată constituţionalitatea articolului 40, aliniatele 1 şi 3, Cod de Procedură penală, care se referă la „competenţa teritorială în materie penală” şi la instanţa competentă să examineze un dosar. Mai exact, avocaţii lui Filat au invocat faptul că, în rechizitoriu, nu a fost stabilit locul comiterii infracţiunii incriminate acestuia, deci, nu ar fi clar de ce dosarul trebuie să fie examinat la Judecătoria Chişinău. Totodată, aceştia au făcut referire la norme constituţionale care ar fi în contradicţie cu acel articol din Cod şi care ar încălca prezumţia nevinovăţiei.

Fostul premier Vlad Filat nu a putut să facă declaraţii de presă nici la şedinţa de astăzi de la Judecătoria Chişinău. Imediat după finalizarea şedinţei, Filat a fost însoţit de mascaţii de la Pantera, fără a i se permite să vorbească cu jurnaliştii.

„Am făcut precizările de rigoare. În niciun caz nu am refuzat şi îmi doresc să vorbesc”, a spus Filat în timp ce era escortat din sala de judecată.

Potrivit avocatului fostului premier, Vladimir Filat nu refuză să comunice cu mass-media, iar acest lucru a fost permis chiar şi de instanţa de judecată.

Potrivit Procuraturii Anticorupţie, Vladimir Filat este învinuit de săvârşirea infracţiunii de spălare de bani în proporţii deosebit de mari. 

Similare
RECOMANDĂRI