JUSTIŢIE

VIDEO. Republica Moldova rămâne codaşă la capitolul eficacităţii sistemului de securitate şi ordine publică

Reforma poliţiei nu prea dă rezultate. Chiar dacă au fost implementate reforme, iar investiţiile în ultimii ani s-au majorat de aproape 10 ori şi au ajuns la o pondere din PIB ca şi în ţările europene, rezultatele nu sunt nici pe departe cele aşteptate. La această concluzie au ajuns experţii Centrului Analitic Independent Expert-Grup, care au realizat un studiu despre activitatea şi cheltuielile poliţiei din Republica Moldova.

Potrivit analizei, din 2000 şi până în prezent, bugetul pentru Poliţie a crescut de la 155 milioane lei la 1,5 mlrd lei, adică 1,4 la sută din Produsul Intern Brut.

Iurie Morcotîlo, expert, Centrul Analitic Expert Grup: „A apărut informaţie care scoate în evidenţă că poliţia ne costă mai mult decât sănătatea şi educaţia luate împreună. Asta este un calcul greşit. 1,5 miliarde lei în 2015, aproximativ 1,4 % din PIB. Pe educaţie am cheltuit 7-8%. În Europa centrală şi de est se cheltuie echivalent ca şi în RM 1,1 % din PIB. ”  

Chiar dacă suma alocată Poliţiei este comparabilă, ca procent din PIB, cu cea din ţările UE, Republica Moldova rămâne codaşă la capitolul eficacităţii sistemului de securitate şi ordine publică.

Iurie Morcotîlo:  „Rata de omoruri creşte de la 4-5 cazuri la 6-7 în 2016.”
 
Rezultatele arată parcursul lent de reformare al Ministerului Afacerilor Interne, susţine Iurie Morcotîlo: „În 2016 a fost publicat un clasament internaţional al Poliţiei în care RM s-a  clasat sub media mondială pe locul 78 din 127 de ţări. Dacă reforma era implementată până la capăt şi erau puse la punct toate procesele interne aceasta trebuia să ducă la un salt calitativ în comabterea, presupunem, a omorurilor. ”

Raportul „Cât ne costă poliţia din Republica Moldova” a fost realizat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup în cadrul proiectului Procesul bugetar în Republica Moldova: “Monitorizarea transparenţei şi promovarea controlului public”, implementat cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova, Programul Bună Guvernare.