VIDEO. Percheziţii de amploare în penitenciare: Mai multe persoane, reţinute într-un dosar de escrocherie de circa 2 milioane lei, în domeniul „vânzării automobilelor din UE”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Percheziţii de amploare în penitenciare: Mai multe persoane, reţinute într-un dosar de escrocherie de circa 2 milioane lei, în domeniul „vânzării automobilelor din UE”

Percheziţiile de la penitenciare s-au soldat cu multiple reţineri, într-un dosar de escrocherie de circa 2 milioane lei, în domeniul „vânzării automobilelor din Uniunea Europeană”, anunţă Procuratura pentru Combaterea Crimeri Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS).

Marţi dimineaţa, sub supravegherea procurorilor din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), au avut loc un număr de 60 de percheziţii în penitenciare şi la domiciliile din republică ale unui grup infracţional specializat în escrocherii cu automobile.

Potrivit oamenilor legii, au fost reţinuţi 24 de bărbaţi şi femei din afara penitenciarelor, iar 19 deţinuţi din peste cinci penitenciare urmează să fie etapaţi pentru audieri în cadrul investigaţiilor. Prejudiciul estimat până la această oră îl constituie circa 2 milioane lei.

Acţiunile procesual-penale au fost efectuate în 14 raioane din Republica Moldova şi în municipiul Chişinău. Acestea s-au desfăşurat cu respectarea restricţiilor pandemice, într-o operaţiune amplă condusă de procurorii PCCOCS, realizată de comun cu ofiţerii Inspectoratului Naţional de Investigaţii şi ai Direcţiei Generale Urmărire Penală a IGP, cu sprijinul angajaţilor „Fulger” şi ai Autorităţii Naţionale a Penitenciarelor.

Scopul percheziţiilor a vizat consolidarea probatoriului oamenilor legii privind activitatea infracţională a unui grup de deţinuţi din diferite penitenciare, care au creat o schemă de „vânzare a maşinilor din Uniunea Europeană,” care a funcţionat în perioada 2020-2021. Astfel, urmare a percheziţiilor matinale au fost ridicate telefoane mobile conectate la internet, dispozitive electronice de stocare a informaţiei, droguri şi alte bunuri relevante acestei cauze care cifrează 25 de dosare penale conexate.

Potrivit materialelor dosarului, bănuiţii îşi creau conturi pe paginile de internet de publicare a anunţurilor de vânzare, ulterior preluau imagini cu maşini de vânzare în statele din Europa şi le propuneau spre vânzare în calitate de intermediari. În următoarea fază, aceştia le cereau clienţilor sume de bani în avans, între 1500 şi 3000 euro; iar uneori pretindeau astfel de sume în mod repetat, astfel încât unii păgubaşi le-au oferit şi până la 9000 euro.

Faza finală a schemei consta în ştergea contului de pe pagina anunţurilor publicitare şi renunţarea la numerele de telefon folosite. Pentru realizarea schemei, în calitate de curieri ai sumelor de bani erau convinse ca să le acorde „asistenţă” persoane din afara penitenciarelor.

Urmare a plângerilor depuse de păgubiţi, bănuiţii au fost documentaţi de ofiţerii Inspectoratului Naţional de Investigaţii şi ai Direcţiei Generale Urmărire Penală a IGP, sub supravegherea procurorilor PCCOCS, pentru o durată de peste un an.

Acum, urmare a reţinerilor, procurorii PCCOCS urmează să decidă asupra necesităţii depunerii demersurilor de aplicare a arestului preventiv în privinţa persoanelor aflat la libertate, precum şi asupra prezentării învinuirii în privinţa deţinuţilor. Investigaţiile continuă, iar publicul va fi informat odată cu avansarea acestora, cu respectarea drepturilor figuranţilor şi a procedurii penale.

Similare
RECOMANDĂRI