JUSTIŢIE

VIDEO. Ministrul Justiţiei, despre solicitările Consiliului Europei privind cauza cetăţenilor turci expulzaţi de pe teritorriul R. Moldova

post-img

Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a venit cu solicitări de la Guvernul Republicii Moldova pe dosarul celor şapte cetăţeni turci, expulzaţi în 2018 din Republica Moldova pe motiv că autorităţile de la Chişinău nu au întreprins măsuri în vedere executării cauzei date. În context, ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco spune că autorităţile vor încerca să remediaeze situaţia, însă decizia în dosarul fostului şef al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Vasile Botnari este definitivă.

„Este o solicitare justificată în contextul injustiţiei care s-a întâmplat în procesul instrumentării acelui dosar împotriva celor care au fost vinovaţi şi acea achitare de facto a lui Vasile Botnari. Şi apropo, aici putem să revenim la rolul domnului Stoianoglo (n. red. procurorul general suspendat al R. Moldova, Alexandr Stoianoglo) în tot acest proces. Nu vreau să mă anti pronunţ, dar este o sesizare care a formulato Inga Grigoriu. A fost o bătaie de joc de oameni, de termenul de justiţie”, a declarat Sergiu Litvinenco. 

În cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, a precizat că senţinţa în dosarul celor şapte profesori expulzaţi este una nedrepată, iar autorităţie încearcă să „vadă ce pot face ca să schimbe situaţia”.

„Care sunt măsurile pe care trebuie să le întreprindă statul, ele sunt clare. Întrebarea este cum se poate remedia situaţia, pentru că din câte cunosc aşa numita sentinţă este definitivă şi urmează să vedem ce facem ca să o putem schimba pentru că evident că sentinţa este defapt o bătaie de joc, este o nedreptate faţă de şapte persoane care defacto au fost condamnate fără niciun fel de drepturi şi respectarea lucrurilor elementare. Este o bătaie de joc şi faţă de familiile acestor persoane”, a punctat ministrul Justiţiei. 

Precizăm că, în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2021, Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a verificat măsurile pe care le-a întreprins Republica Moldova în vederea executării cauzei Ozdil şi alţii. În această cauză, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că reţinerea şi „îndepărtarea” cetăţenilor turci de pe teritoriul Moldovei a fost contrară art. 5 şi art. 8 din Convenţia Europeană a Drepturile Omului. R. Moldova a încălcat toate garanţiile legale oferite de dreptul internaţional şi naţional când a „îndepărtat” reclamanţii.

Următoarea sesiune de verificare a executării cauzei Ozdil şi alţii este preconizată în iunie 2022. Anterior, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis astăzi o hotărâre prin care declară că R. Moldova a încălcat drepturilor cetăţenilor străini care au fost expulzaţi de pe teritoriul R. Moldova în septembrie 2018. CtEDO a constatat violarea articolelor 5.1 şi 8, din Convenţia pentru Drepturile Omului, scrie Ziarul de Gardă.

Cei şapte cetăţeni străini, profesori şi administratori ai reţelei de licee „Orizont”, au fost declaraţi indezirabili şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova pe 6 septembrie 2018. Serviciul de Informaţii şi Securitate declara atunci că cei şapte sunt suspectaţi de legături cu o grupare islamistă, despre care ar exista indicii că desfăşoară acţiuni ilegale în mai multe ţări. Familiile profesorilor, dar şi colegii de serviciu, au organizat numeroase acţiuni de protest, pledând nevinovat.