Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Mai mulţi suspecţi au produs mezeluri infestate cu bacterii periculoase

Mai multe firme din Republica Moldova, specializate în producerea mezelurilor, au furat statul cu cel puţin 7 milioane de lei prin neplata impozitelor. Mai mult, antreprenorii aduceau ilegal carne din Ucraina prin zona transnistreană.

Potrivit anchetatorilor, firmele cumpărau carnea atât de la producătorii autohtoni, cât şi de la cei de peste hotare.

Veaceslav Manole, şef Secţie Urmărire Penală a IGP: „Materia primă era introdusă pe teritoriul ţării prin ocolirea punctelor vamale, aceasta fiind legalizată prin intermediul companiilor care nu-şi onorează obligaţiunile faţă de bugetul de stat."

Alexei Bahtuş, şef Direcţia Investigarea Fraudelor, INI: "Preponderent marfa era introdusă pe teritoriul ţării prin zona transnistreană. Foloseau carne alterată sau de la animale care erau în proces de deces".

În urma percheziţiilor, la sediile companiilor au fost gasite mezeluri alterate, înscrisuri privind produsele livrate ilegal în ultimii doi ani şi înscrisuri cu salariile achitate în plic.

Mai mult, analizele de laborator au confirmat că produsele din carne erau infestate cu stafilococ auriu şi bacterii coliforme.

Alexei Bahtuş: "Avem peste 5 mii kg de produse identificate fără documente de produs finit şi circa 20 de mii de kg de materie primă care urma a fi prelucrată".

Luminiţa Suveică, medic-şef la Centrul Municipal de Sănătate Publică: "În secţii, în camerele frigorifice se păstrau loturi de carne tranşată, în saci de polietilenă, dar  fără niciun marcaj. Unele produse au fost etichetate cu data de 2 decembrie, controlul fiind făcut pe 1 decembrie. Aveam produse etichetate în viitor. 

Veaceslav Manole: "Au fost depistate mijloace băneşti necontabilizate, echivalentul a 7,18 milioane de lei".

Mezelurile erau comercializate în pieţele din Chişinău şi magazinele din localităţi rurale. Organizatorii grupării sunt trei bărbaţi cu vârste cuprinse între 30 şi 54 de ani. Suspecţii sunt cercetaţi în stare de libertate. Dacă vor fi găsiţivinovaţi, riscă până la 6 ani de închisoare şi recuperarea prejudiciului adus statului.
Similare