JUSTIŢIE

VIDEO. Autorităţile vor să reducă presiunea organelor de drept asupra oamenilor de afaceri

Autorităţile îşi propun să reducă presiunea organelor de drept asupra mediului de afaceri. Iniţiativa este ambalată într-un proiect de lege elaborat de Ministerul Justiţiei, ce prevede şi decriminalizarea infracţiunilor economice. Detaliile au fost oferite de şeful instituţiei, Vladimir Cebotari, care a mai anunţat că Agenţia pentru Recuperarea Bunurilor Infracţionale va rămâne în subordinea CNA.

Ministerul Justiţiei îşi propune să facă viaţa oamenilor de afaceri mai uşoară. Competenţele poliţiei şi CNA, de constatare a infracţiunii, vor fi transferate unor instituţii de control, precum ar fi Inspectoratul Fiscal.
 
VLADIMIR CEBOTARI, ministrul Justiţiei, Republica Moldova: "Agenţii economici nu vor mai fi vizitaţi de poliţie pentru a fi constatate anumite încălcări. O încălcare va fi posibil de constatat, exclusiv, de către organul regulator, cel care are şi competenţa legală, dar şi expertiza necesară de a califica o faptă drept o încălcare a unei legi". 
 
După ce constată încălcarea, organele de control vor fi obligate să-i ofere posibilitatea agentului economic să remedieze ilegalitatea.
 
Dacă nu o face, ilegalitatea agentului economic va fi investigată de procuratură. Ministerul Justiţiei mai propune înlocuirea pedepselor penale cu sancţiuni sub formă de amendă. Legea va mai interzice agenţilor de control să ridice documentele sau bunurile utilizate în activitate de către agentul economic.
 
Vladimir Cebotari a mai anunţat că Agenţia pentru Recuperarea Bunurilor Infracţionale va rămâne în subordinea CNA. Anterior, autorităţile intenţionau să transfere instituţia sub controlul Ministerului Finanţelor. Iniţiativa a fost însă criticată de experţii anticorupţie şi de fostul şef adjunct al CNA, Cristina Ţărnă.