JUSTIŢIE

VIDEO. A fost soluţionat primul caz de discriminare împotriva femeii din Republica Moldova

Zece ani a suportat agresiunile soţului, iar alţi cinci ani s-a luptat cu indiferenţa şi lipsa de reacţie a oamenilor legii. O femeie din Republica Moldova a reuşit să-şi facă dreptate doar la Comitetul ONU pentru eliminarea discriminării împotriva femeilor. Acum, autorităţile de la Chişinău sunt bune de plată - urmează să-i achite femeii despăgubiri de până la 5 mii de euro.

Femeia a fost maltratată şi agresată de soţul ei mai bine de 10 ani. Deşi a solicitat ordonanţă de protecţie, a fost refuzată, iar plângerile ei la poliţie au trezit nemulţumire şi chiar ameninţări din partea oamenilor legii. Într-un final, a reuşit începerea urmăririi penale, însă au urmat patru ani de plimbări inutile prin instanţe.

În 2011, asistată de juriştii Pomo-Lex, femeia a depus o plângere la Comitetul ONU pentru Eliminarea Discriminării împotriva Femeilor CEDAW, prima de acest fel împotriva Republicii Moldova. La începutul acestei luni a fost emisă, în sfârşit, o decizie în favoarea reclamantei.

Deşi Comitetul pentru Eliminarea Discriminării împotriva Femeilor nu este îndreptăţit să indice suma, în asemenea cazuri valoarea despăgubirilor variază între 2 500 şi 5 000 de euro. De asemenea, comitetul a solicitat accelerarea adoptării amendamentelor din domeniul prevenirii şi combaterii violenţei în familie. Potrivit juriştilor Promo-lex, Parlamentul a adoptat deja unele modificări legislative în acest sens.

Astfel, timp de 6 luni autorităţile urmează să elaboreze un raport cu privire la executarea tutor recomandărilor stipulate de comitet, al cărui protocol a fost ratificat de 189 de state. Pentru Republica Moldova acesta a intrat în vigoare din data de 28 februarie 2006. Până la momentul de faţă, Comitetul pentru Eliminarea Discriminării împotriva Femeilor a înregistrat doar trei plângeri din Republica Moldova.