Vicepreşedintele şi preşedintele interimar al Curţii Supreme de Justiţie ar putea fi desemnaţi de Consiliul Suprem al Magistraturii
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Vicepreşedintele şi preşedintele interimar al Curţii Supreme de Justiţie ar putea fi desemnaţi de Consiliul Suprem al Magistraturii

Comisia juridică, numiri şi imunităţi a aprobat, în cadrul şedinţei de astăzi, raportul pentru un proiect de lege, care prevede modificarea procedurii prin care este numit preşedintele interimar al Curţii Supreme de Justiţie şi al vicepreşedintelui instituţiei.

Iniţiativa legislativă a fost elaborată pentru a ajusta prevederile Legii cu privire la Curtea Supremă de Justiţie la standardele constituţionale de administrare a justiţiei.

Aşadar, potrivit proiectului, în cazul în care nu este desemnat vicepreşedintele care va exercita funcţiile preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie în absenţa acestuia, funcţiile în cauză vor fi exercitate de către vicepreşedintele desemnat de Consiliul Suprem al Magistraturii.

De asemenea, în cazul în care funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie va rămâne vacantă, interimatul acesteia va fi asigurat de către un judecător desemnat de CSM.

Până acum, preşedintele interimar al Curţii Supreme de Justiţiei era desemnat în funcţie de vârstă. În aceste condiţii, autorii proiectului consideră că vârsta, ca unicul criteriul de eligibilitate pentru atribuirea ex-jure a calităţii de interimar în exerciţiul atribuţiilor administrative în CSJ, reprezintă, în esenţă, o înlăturare defectuoasă a CSM de la exercitarea atribuţiilor statutare.  

Similare
RECOMANDĂRI