Valoarea totală a amenzilor date de la instituirea stării de urgenţă a ajuns la 50 de milioane de lei
Vizualizari:

Valoarea totală a amenzilor date de la instituirea stării de urgenţă a ajuns la 50 de milioane de lei

Din data de 17 martie, angajaţii Ministerului Afacerilor Interne au aplicat amenzi în sumă totală de circa 50 milioane de lei. În acest sens, au fost documentate 2.474 contravenţii.

Potrivit art. 761 din Codul Contravenţionale, nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire şi/sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică se sancţionează cu amendă de la 450 la 500 de unităţi convenţionale (de la 22.500 la 25.000 lei) aplicată persoanei fizice şi cu amendă de la  1000 la 1500 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice (de la 50.000 la 75.000 lei)

Totodată, prezentarea intenţionată a unor date false sau incomplete ori refuzul de a prezenta datele necesare pentru completarea fişei epidemiologice se sancţionează cu amendă de la 450 la 500 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, scrie Bizlaw.md.

În acelaşi timp, doar în perioada 3 – 10 iunie au fost efectuate 281 controale inopinate în domeniul sănătăţii publice a persoanelor fizice şi juridice, cu preponderenţă fiind verificată activitatea farmaciilor, frizeriilor, asistenţa stomatologică, comerţul cu ridicata şi amănuntul. Autorităţile au constat mai multe neconformităţi. Astfel, au fost emise 23 de hotărâri de suspendare a activităţii şi întocmite 8 procese-verbale pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire şi/sau combatere a bolilor epidemice.

De asemenea, începând cu 5 iunie, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a efectuat 571 inspecţii în cadrul întreprinderilor, cu preponderenţă în pieţele agroalimentare şi magazinele alimentare. Potrivit datelor publicate, au fost depistate 248 de neconformităţi, dintre care 30 de cazuri grave. 

Similare
RECOMANDĂRI