JUSTIŢIE

Grigore Caramalac, alias „Bulgarul”, scapă de unul din dosarele sale pornite pentru infracţiuni din anii '90

post-img

Unul din cei mai cunoscuţi infractori originari din Republica Moldova, hoţul în lege Grigore Caramalac, cunoscut sub pseudonimul „Bulgarul”, scapă basma curată de toate acţiunile sale criminale săvârşite în anii '90, după ce magistraţii de la Chişinău i-au clasat dosarul. Caramalac era învinuit de banditism, estorcare de bani, trei tentative de omor şi mai multe episoade de şantaj.

Hoţul în lege a ieşit basma curată din cele aproximativ 16 cauze penale, infracţiuni săvârşite de Caramalac şi membrii grupului său din anul 1996 până în anul 2001, comasate într-un singur dosar, scrie deschide.md.

Acest fapt a fost posibil printr-o decizie luată în data de 11 august 2020, de către magistraţii Judecătoriei Chişinău, sediul Ciocana, prin care a fost declarată nulă ordonanţa fostului procuror-general, Eduard Harunjen, din 21 septembrie 2016. Ex-procurorul General a dispus atunci anularea ordonanţei din 19 iulie 2013 a procurorului Artur Sîrcu, care cerea transmiterea cauzei penale autorităţilor din Federaţia Rusă şi dispunea reluarea urmăririi penale.

Totodată, conform aceleiaşi închieri judecătoreşti a fost obligat procurorul de caz să înlăture încălcările drepturilor şi libertăţilor omului, conturate în conţinutul închieriii, inclusiv şi consecinţele acestora. 

În aceiaşi ordine de idei, procurorul Alexandru Caraman, din cadrul PCCOCS, ca urmare a deciziei magistraţilor de la Judecătoria Chişinău, sediul Ciocana, a dispus să fie încetată urmărirea penală a lui Carmalac pentru toate infracţiunile săvârşite de infractor în anii 90. Procurorului i s-a mai cerut clasarea dosarului, precum şi încetarea de drept a mandatului de arest aplicat în privinţa lui Caramalac. 

Solicitat telefonic, Viorel Tentiu, şeful Centrului cooperare poliţienească internaţională (INTERPOL), a declarat că: „Cu referire la Caramalac Grigore vă comunic că acesta în continuare figurează anunţat în căutare internaţională pentru a fi arestat. Astfel, am făcut am expediat mai multe solicitări către IP Centru, dar şi alte instituţii de aplciare al legii, inclusiv Procuratură, pentru a fi clarificată situaţia”.

Totodată, Tenţiu a evitat să ne comunice dacă este veridică sau nu ordonanţa de clasare a dosarului.

Surse judiciare au spus reporterilor Deschide.MD că pe numele lui Caramalac mai sunt valabile încă două mandate de arest eliberate pe marginea a două dosare - unul pornit în 2001, altul în 2017, în care Caramalac este bănuit că ar fi atentat la viaţa fostului lider PDM, Vlad Plahotniuc. Însă, aceste dosare ar urma să fie clasate, dat fiind faptul că în primul ar expira termenul de prescripţie, iar în cel de-al doilea dosar, probele acumulate ar fi cam şubrede.