JUSTIŢIE

Uniunea Avocaţilor cere retragerea amendamentului la Legea avocaturii şi anunţă grevă. Olesea Stamate vine cu o măsură de compromis

post-img

Uniunea Avocaţilor cere Parlamentului să retragă amendamentul propus de deputata PAS Olesea Stamate, preşedinte al comisiei juridice, numiri şi imunităţi, la proiectul de Lege cu privire la avocatură, care vizează excluderea articolului 52, alineat 2, ce prevede că „avocatul nu poate fi reţinut, supus aducerii silite, arestat, percheziţionat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaţilor (CUA), cu excepţia infracţiunii flagrante”. Totodată, avocaţii anunţă că pe 18 şi 19 ianuarie vor fi în grevă japoneză, prin purtarea unei banderole albe la braţul stâng.

În cazul în care Parlamentul nu admite adresarea Uniunii, avocaţii vor declara grevă generală pentru perioada 20-24 ianuarie, cu sistarea totală a activităţii de avocat, inclusiv a activităţii avocaţilor din cadrul sistemului asistenţei juridice garantate de stat. Decizia a fost luată la 17 ianuarie, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Uniunii Avocaţilor.

Într-o reacţie pe Facebook, Olesea Stamate a explicat că anul trecut a fost modificată Legea avocaturii prin care a fost exclus examenul de accedere în funcţia de avocat a procurorilor şi judecătorilor – excludere vehement criticată de avocaţi, dar şi de PAS. Totodată, a fost adoptată încă o modificare, „mai pe sub masa”, propusă de Marina Tauber, care instituia o imunitate disproporţionată avocaţilor, astfel încât art. 52 alin. (2) din Legea avocaturii la moment sună în felul următor: „Avocatul nu poate fi reţinut, supus aducerii silite, arestat, percheziţionat fără acordul prealabil al CUA, cu excepţia infracţiunii flagrante”.

Preşedinta comisiei consideră că abuzurile din partea organelor procuraturii în trecut, au dus la apariţia dorinţei avocaţilor de a fi protejaţi. Judecătorii, spune ea, au un anumit grad de imunitate. Şi totuşi când ţine de infracţiunile de corupţie şi de cazuri de flagrant, acordul CSM nu este necesar. În context, ea a înregistrat şi un proiect de modificare a Constituţiei pentru a limita imunitatea deputaţilor în cazul infracţiunilor de corupţie. Şi în acest context, imunitatea avocaţilor pare disproporţionată.

Olesea Stamate este de părere că printre avocaţi sunt mulţi profesionişti oneşti, care-şi fac meseria cu onoare şi luptă cu corupţia din sistem, însă sunt şi cazuri când avocatul acţionează ca un „intermediar” între client şi judecător sau procuror. Asemenea cazuri, în opinia sa, trebuie investigate şi sancţionate. În context, ea vine cu o măsură de compromis şi anume, ca avocaţii, cel puţin până la finalizarea evaluării extraordinare a judecătorilor şi procurorilor, să beneficieze de imunitate similară judecătorilor şi cea care o propune pentru deputaţi – adică, imunitate, cu excepţia infracţiunilor de corupţie şi cazurilor de flagrant.

Amendamentul privind excluderea alineatului 2 din articolul 52 al Legii cu privire la avocatură, a fost înaintat de Olesea Stamate la 22 decembrie 2021. Amendamentul prevede că odată cu excluderea din lege a normei, avocaţii vor putea fi reţinuţi, supuşi aducerii silite, arestaţi şi percheziţionaţi fără acordul prealabil al CUA în cazul comiterii unor infracţiuni. Amendamentul fost criticat de breasla avocaţilor, care consideră că acesta atentează la independenţa avocatului în exercitarea profesiei şi la independenţa profesiei de avocat.

Legea cu privire la avocatură a fost votată în prima lectură la data de 21 octombrie 2021.