JUSTIŢIE

Un nou dosar privind deţinerea averii nejustificate. Un fost secretar de stat al MAI riscă confiscarea averii de peste 1 milion de lei

post-img

Autoritatea Naţională de Integritate a constatat pe numele unui fost secretar de stat al MAI o avere nejustificată în mărime totală de peste 1 milion de lei. Controlul averii pe numele fostului secretar de stat a fost pornit în baza unei sesizări din oficiu dintr-o investigaţie jurnalistică.

Inspectorul de integritate a verificat averea fostului demnitar de stat şi a familiei acesteia pentru perioadele 2014-2016 şi 2016 – 2021. În cadrul verificărilor, inspectorul de integritate a constatat o diferenţă substanţială între averea dobândită şi veniturile obţinute pentru anul 2020, în sumă de peste 1 milion de lei. Suma a fost identificată ca urmare a unor modificări patrimoniale, pe care inspectorul le-a vizualizat pe toată perioada 2016- 2021. Astfel, pe parcursul anului 2020, familia fostului secretar a obţinut anumite bunuri şi înregistrează operaţiuni bancare ce vizează deschiderea unui cont bancar şi alimentarea acestuia. Respectiv, în iunie 2020, soţul subiectului de control a intrat în posesia a trei bunuri imobile, în valoare contractuală de peste 840 de mii de lei. În septembrie 2020, fostul demnitar de stat a procurat două bunuri imobile în valoare de peste 1,5 milioane de lei. În acelaşi an, subiectul deschide un cont bancar de depozit pentru suma de 46 de mii de euro. Ulterior, acest cont bancar este alimentat cu sumele de 375 de mii de lei şi cu o altă sumă de peste 95 de mii de lei.

În total, suma modificărilor patrimoniale ale familiei fostului secretar de stat ce includ cheltuieli însumează cifra de peste 3,8 milioane de lei. Însă, disponibilităţile financiare oficiale şi justificate ale acestuia sunt de peste 2,8 milioane de lei, fiind stabilită astfel diferenţa substanţială.

Fiindu-i solicitat punctul de vedere în cadrul controlului, fostul secretar de stat a justificat doar o parte din constatările prezentate de inspectorul de integritate.

Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, subiectul riscă să nu mai deţină o funcţie publică sau de demnitate publică pe o perioada de 3 ani. Iar, suma nejustificată identificată în cadrul controlului, urmează să fie confiscată în folosul statului.