JUSTIŢIE

Un fost ofiţer de investigaţii din cadrul INI, deferit justiţiei pentru trafic de influenţă şi favorizarea infracţiunii

post-img

Un fost ofiţer de investigaţii din cadrul INI este deferit justiţiei pentru trafic de influenţă şi favorizarea infracţiunii. Procuratura Anticorupţie anunţă despre finalizarea urmăririi penale şi transmiterea în judecată a dosarului. Temei pentru începerea urmăririi penale a fost denunţul unui agent economic implicat.

Învinuitul ar fi extorcat şi a primit, printr-un intermediar, 50 000 de lei de la soţia unui om de afaceri reţinut într-un dosar de evaziune fiscală în proporţii deosebit de mari. În aceeaşi zi, el ar fi extorcat şi primit de la alţi doi reţinuţi în cauza penală menţionată 11 000 euro. În schimbul sumelor respective, ofiţerul susţinea că îl va influenţa pe conducătorul grupului de urmărire penală să-i elibereze din detenţie pe oamenii de afaceri, fapt care s-a întâmplat în seara aceleiaşi zile.

Fiind membru al grupului de ofiţeri de investigaţie format în cauza penală, bărbatul a asigurat escortarea altor trei persoane reţinute - gestionarii firmei vizate în dosarul de evaziune fiscală, de la izolatorul de detenţie la sediul Procuraturii mun. Chişinău, oficiul Ciocana, a facilitat transmiterea de către unul dintre reţinuţi a sumei de 60000 de euro destinate procurorilor pentru eliberarea acestora. Ulterior, ofiţerul le-a sugerat acestora să nu denunţe acţiunile procurorilor, iar peste câteva zile şi-a primit partea de 5000 de euro.

În prezent, învinuitul se află în arest la domiciliu. Acesta şi-a recunoscut vina, încheind cu procurorul un acord, fapt ce a permis disjungerea cauzei din dosarul de bază şi expedierea în instanţa de judecată pentru examinare în procedură specială.

Dacă bărbatul va fi găsit vinovat pentru trafic de influenţă, el riscă o pedeapsă cu amendă de până la 300.000 de lei sau închisoare de la 3 la 7 ani. Pentru favorizarea infracţiunii, amenda este de 4000 de lei sau închisoare de până la 3 ani.