Un fost judecător a fost identificat cu o diferenţă nejustificată în declaraţia de avere
Sursa foto:Simbol Vizualizari:

Un fost judecător a fost identificat cu o diferenţă nejustificată în declaraţia de avere

Autoritatea Naţională de Integritate a emis act de constatare pe numele unui fost judecător şi fost preşedinte al Judecătoriei Căuşeni, Veronica Nichitenco. Aceasta a încălcat regimul juridic al declarării averii şi intereselor personale prin faptul că în anul 2013 nu şi-a declarat averea în modul corespunzător. Totodată, inspectorul de integritate a constatat în privinţa acestuia o diferenţă vădită nejustificată, între veniturile dobândite, inclusiv cheltuielile realizate, şi veniturile obţinute în mărime totală de aproximativ 90 de mii de lei.

Procedura de control a averii a demarat la sfârşitul anului 2019, în baza unei note de autosesizare, când în rezultatul unui control de rutină al declaraţiilor de avere şi interese personale pentru anul 2018, un inspector de integritate a stabilit că subiectul nu şi-ar fi realizat obligaţiunea anuală de declarare a averii. Controlul a fost efectuat pentru perioada 2012 – 2019, fiind extins şi pe numele soţului.

În cadrul controlului, inspectorul a stabilit că în anul 2013, fostul judecător a inclus în declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi date false cu privire la venitul său salarial.  Acesta şi-a dublat neîntemeiat suma salarială de la 84 405,74 de lei la cifra de 171 200, 33 de lei. Iar,  între veniturile obţinute şi cheltuielile realizate a observat o diferenţă de aproximativ 90 de mii de lei. Această sumă a fost obţinută de către inspectorul de integritate, reieşind din verificarea economiilor din conturile salariale, a rambursării unui credit, alimentarea unui cont de depozit şi a achiziţionării unui automobil de model Toyota Land Cruiser 150.

De menţionat că pe numele acesteia nu pot fi aplicate interdicţii, deoarece faptele s-au încadrat în prevederile legii anterioare, de până în anul 2016, respectiv nici suma nu poate fi confiscată.

Similare
RECOMANDĂRI