Un fost candidat solicită suspendarea procedurii de selectare a procurorului general
Vizualizari:

Un fost candidat solicită suspendarea procedurii de selectare a procurorului general

Serghei Perju, participant la preselecţia candidaţilor pentru funcţia de procuror general, consideră că rezultatul a fost viciat şi este nelegal, motiv pentru care a înaintat câteva contestaţii. Acesta solicită suspendarea procedurii de desemnare a procurorului general până la soluţionarea contestaţiei şi a sesizărilor pe care le-a înaintat şi până la pronunţarea asupra legalităţii hotărârii privind rezultatele finale ale concursului în baza contestaţiei, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă, Serghei Perju menţionează că, prin hotărârea din data de 29 octombrie a Comisiei de preselecţie a Ministerului Justiţiei, au fost aleşi patru candidaţi în vederea selecţiei candidatului pentru ocuparea funcţiei de procuror general. În opinia sa, „această hotărâre cuprinzând rezultatul preselecţiei a fost viciată şi este nelegală”. În acest sens a fost înaintată o contestaţie, la care ex-candidatul spune, că nu a primit răspuns, deşi s-a adresat atât noului ministru al justiţiei, cât şi Consiliului Superior al Procurorilor.

„Am luat act din informaţiile disponibile în spaţiul public că există mai multe astfel de contestaţii, formulate şi de alţi participanţi la procedura de preselecţie, contestaţii cărora de asemenea nu li s-a dat curs conform prevederilor legale. Consider că alegerea procurorului general este un proces care implică transparenţă, obiectivitate, imparţialitate şi legalitate, astfel încât să conducă în mod real la clădirea unui sistem judiciar independent, eficient, european, principii care sunt grav încălcate în cazul de faţă”, mai menţionează Serghei Perju.

Cei patru candidaţi, preselectaţi dintre cei 16 admişi la concursul pentru funcţia de procuror general, sunt Oleg Crâşmaru, ofiţer superior de urmărire penală la Centrul Naţional Anticorupţie, Vladislav Gribincea, avocat şi preşedinte al Centrului de Resurse Juridice, Veaceslav Soltan, procuror, şef de secţie în cadrul Procuraturii Generale, şi Alexandr Stoianoglo, avocat, fost adjunct al procurorului general şi fost deputat din partea Partidului Democrat.

Aceştia au fost admişi pentru proba interviului, care urmează să fie desfăşurată de Consiliul Superior al Procurorilor în data de 28 noiembrie.
 
Similare
RECOMANDĂRI