Un cetăţean al Republicii Moldova a fost reţinut pentru contrabandă cu autoturisme, în valoare de peste 1,6 milioane lei
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un cetăţean al Republicii Moldova a fost reţinut pentru contrabandă cu autoturisme, în valoare de peste 1,6 milioane lei

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), de comun cu Poliţia de Frontieră, investighează o schemă de înmatriculare şi vânzare ilegală a autoturismelor.

În cadrul dosarului, oamenii legii au stabilit că în schema infracţională erau implicate mai multe persoane, membri ai unei grupări criminale care activau în Republica Moldova, Cehia, Rusia, Ucraina.

Unul din membrii grupării este cetăţean al Republicii Moldova, cu vârsta de 30 de ani, originar din raionul Căuşeni, pe care oamenii legii l-au reţinut în data de 22 mai curent. Acestuia îi este incriminată intenţia de a înmatricula patru autoturisme (de model Skoda Superb şi Octavia), cu anul fabricaţiei 2017-2018, în valoare totală de 1,6 milioane lei.

Potrivit schemei, autoturismele erau închiriate de la un agent economic din Republica Cehă, iar ulterior erau introduse pe teritoriul Republicii Moldova, în baza procurilor false, din numele persoanei juridice cehe, în scopul înmatriculării lor ilegale la autorităţile moldoveneşti. Totuşi, înmatricularea ilegală a autoturismelor a prevenită prin intervenţia promptă a procurorilor PCCOCS şi a ofiţerilor Poliţiei de Frontieră, care ulterior au intrat în contact cu autorităţile cehe, iar acestea le-au comunicat că autoturismele fuseseră sustrase şi, prin urmare, au fost anunţate în căutare.  Astfel, după identificarea autoturismelor, acestea au fost cercetate, recunoscute în calitate de corp delict şi ridicate, în cadrul dosarului investigat.

În scopul investigării complete, obiective şi sub toate aspectele a circumstanţelor faptei, PCCOCS a decis asupra prezentării către judecătorul de instrucţie a demersului de aplicare a măsurii preventive – arestul în privinţa învinuitului, pentru un termen de 30 de zile. După examinarea demersului, instanţa de judecată i-a dat curs şi a dispus plasarea în arest a bărbatului. În acest sens, principalul temei pentru aplicarea arestului a servit faptul că bărbatul nu se află la prima abatere: acesta a mai fost condamnat pentru că a sustras mijloace de transport, iar faptele incriminate în acest dosar au fost comise în termenul de probă pentru ispăşirea pedepsei în dosarul precedent.

Conform învinuirii, persoanei arestate i se incriminează infracţiunile prevăzute de articolele 46 şi 248, alineat (5), litera b) din Codul penal – contrabanda comisă de un grup criminal organizat. În cazul în care va fi acumulat întreg probatoriul necesar şi dosarul va fi trimis în judecată, bărbatul riscă o pedeapsă cu închisoarea de la trei la zece ani, iar bunurile care constituie obiectul infracţiunii – cele patru autoturisme –  urmează a fi supuse confiscării speciale.

 
Similare
RECOMANDĂRI