Un cetăţean al Olandei, trimis în judecată după ce a abuzat sexual doi minori din R. Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un cetăţean al Olandei, trimis în judecată după ce a abuzat sexual doi minori din R. Moldova

Un cetăţean al Olandei a fost trimis în judecată, fiind dat în căutare de autorităţile europene şi învinuit de procurorii din Moldova că ar fi abuzat sexual doi copii din raionul Cahul, în anii 2015-2018.

Dacă va fi găsit vinovat de instanţa de judecată, învinuitul cu vârsta de 60 de ani riscă pedeapsa cu închisoarea de la 15 la 20 de ani sau detenţie pe viaţă. Acum, bărbatul este deţinut în arest preventiv, în aşteptarea sentinţei. Potrivit legii, ispăşirea pedepsei de către acesta ar urma să aibă loc în custodia autorităţilor din Moldova.

Procurorii îl învinuiesc pe cetăţeanul olandez de exploatarea sexuală a doi băieţi, care la comiterea faptei aveau vârste de 5 şi 10 ani şi care provin dintr-o familie cu patru copii. Familia era într-o situaţie financiară grea şi a contractat un credit bancar, ca să poată cumpăra casa în care se mutase recent. Învinuitul a făcut cunoştinţă cu familia când o vizitase pentru a împrumuta familiei bani, pentru a închide creditul de la bancă. Deşi nu i-a ajutat în acest sens, în schimb, a promis că se va interesa cine din Olanda ar putea să-i ajute la reparaţia casei cumpărate.

De asemenea, acesta o plătea pe mama copiilor cu 200 lei pentru menaj în casa în care locuia, de două ori pe săptămână, iar pe copii îi ducea la distracţie. Aşa cum relaţia a devenit una de încredere, familia i-a permis copilului să rămână la învinuit peste noapte, care i-a alocat şi o cameră separată. Investigaţia însă a demonstrat că învinuitul dormea cu copilul cu vârsta de 5 ani, în camera sa, în acelaşi pat, făceau baie împreună şi era supus abuzului sexual. Fratele copilului, care avea vârsta de 10 ani, de asemenea a fost supus abuzului, însă ocazional.

Aşa cum termenul de şedere în Moldova al învinuitul expirase, acesta a fost expulzat din ţară, după care a revenit într-o localitate apropiată raionului Cahul – în judeţul Galaţi, România – unde îi invita în ospeţie pe mamă şi cei doi copii. Mai mult decât atât, acesta a insistat şi a obţinut o procură, care să-i permită să circule cu copilul în afara ţării. Notarul, însă, a sesizat autorităţile locale, care au avizat familia şi anterior despre acest pericol, în mod repetat, dar au fost asigurate că învinuitul este de bună-credinţă.

În cele din urmă, primăria satului a convocat o comisie pentru cercetarea situaţiei şi a cerut anularea procurii. În acest context, învinuitul a plecat în Georgia, de unde însă, la solicitarea procurorilor, a fost extrădat autorităţilor de la Chişinău şi acum se află în arest preventiv, în aşteptarea sentinţei.

Oamenii legii au audiat numeroşi martori, au cercetat probele şi l-au deferit justiţiei pe cetăţeanul Olandei. PCCOCS va reveni cu detalii, cu respectarea drepturilor părţilor implicate.
Similare
RECOMANDĂRI