Un bărbat, condamnat la 10 ani de închisoare, după ce a dus două fete în Turcia şi le-a obligat să se prostituieze
Vizualizari:

Un bărbat, condamnat la 10 ani de închisoare, după ce a dus două fete în Turcia şi le-a obligat să se prostituieze

Un traficant de persoane a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Acesta a recrutat două cetăţene ale Republicii Moldova, pentru a le angaja în Dubai, Emiratele Arabe, însă le-a dus în Ciprul de Nord, Turcia

În perioada noiembrie-decembrie 2015, inculpatul le-a promis victimelor că le-ar putea organiza deplasarea şi munca lor în Dubai, Emiratele Arabe Unite. În acest scop, acesta a intermediat comunicarea lor cu angajatoarea „Melisa”, care le-a promis să cumpere bilete de călătorie şi locuinţe gratuite, în camere separate.

Ajunse la locul de muncă, acestea au realizat că se află în Ciprul de Nord, Turcia. Potrivit victimelor, care aveau vârsta de 20 de ani, confuzia a avut la bază faptul că pe biletul electronic era indicat oraşul, nu şi ţara, ceea ce le-a făcut să creadă că vor ajunge pe cale aeriană într-un oraş apropiat Dubaiului.

Salariul promis – 10.000 euro/lună, în realitate – 9.000 euro/6 luni

Victimele le-au obiectat „angajatorilor” că destinaţia este diferită şi au vrut să revină la Chişinău. Acestea, însă, au fost deposedate de paşapoarte şi puse la muncă chiar din prima zi.

Zilnic, acestea trebuiau să deservească a câte 7-8 clienţi, de care în unele cazuri erau maltratate, fără ca administraţia să intervină. Munca era în regim de 24/24, care includea şi dansurile din local. Victimele nu erau lăsate să părăsească localul, iar atunci când se îndepărtau de curtea acestuia, erau strigate să revină.

Mai mult decât atât, motivul invocat de către „angajatori” pentru interdicţia lor să plece acasă a fost „datoria” de câteva mii de euro pe care victimele ar fi acumulat-o, atunci când aceştia „le-au cumpărat” de la prestatorul din Chişinău. Deşi ultimul le-a promis un salariu de 10.000 euro lunar, una din victime s-a ales cu suma de 9.000 euro pentru perioada de 6 luni, iar altă victimă a revenit la Chişinău fără niciun ban, aşa cum suma câştigată a fost direcţionată pentru acoperirea datoriei inventate.

Potrivit victimelor, acestea au fost nevoite să accepte propunerea de a munci în străinătate din motive financiare: în cazul unei victime, tatăl îi decedase, iar cei patru fraţi din familie erau într-o situaţie precară; în cazul celei de-a doua  victime, ambii părinţi erau bolnavi, iar ea a vrut să-i ajute pe ei şi pe fratele mai mic.

La solicitarea procurorului PCCOCS, Curtea de Apel Chişinău a dispus ca condamnatul să-i ofere fiecărei victime a câte 50.000 lei în calitate de prejudiciu moral.

Condamnatul are vârsta de 34 de ani şi a fost anterior condamnat pentru tâlhărie şi organizarea migraţiei ilegale.
Similare
RECOMANDĂRI