Un bărbat, acuzat de exploatarea sexuală a unei minore, a fost achitat şi eliberat de judecători. Procurorii insistă pe stabilirea unei pedepse
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un bărbat, acuzat de exploatarea sexuală a unei minore, a fost achitat şi eliberat de judecători. Procurorii insistă pe stabilirea unei pedepse

Procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), oficiul Nord, au atacat la Curtea de Apel Bălţi sentinţa Judecătoriei Drochia, sediul Glodeni, care a respins solicitarea procurorilor pentru aplicarea pedepsei cu închisoarea faţă de un inculpat din raionul Glodeni, învinuit de trafic de copii, în scop sexual.

Mai exact, procurorii consideră că instanţa de judecată nu a examinat probele cu suficientă diligenţă, precum şi că nu a acordat un termen rezonabil pentru prezentarea în faţa judecătorilor a martorului cheie pe acest dosar, care nu onorează citaţiile legale, dar nici nu este de găsit la domiciliu, la această etapă. De asemenea, procurorii au prezentat în instanţă răspunsul companiei canalului de comunicare dintre cei doi, care confirmă că acel cont folosit la comunicarea cu adolescenta a fost atunci folosit din Sankt Petersburg (Rusia) – oraşul în care muncea inculpatul. Aceste şi alte probe însă nu au fost convingătoare pentru prima instanţă, iar acuzatorii de stat au atacat sentinţa cu apel.

I-a promis un telefon performant, în schimbul imaginilor intime cu ea

Faptele de care este învinuit bărbatul cu vârsta de 30 de ani au avut loc în perioada iulie-august 2017. Potrivit acuzatorilor de stat, acesta a contactat pe internet o adolescentă din raionul Glodeni, care atunci avea vârsta de 15 ani. Acesta a profitat de vârsta fragedă a victimei şi i-a promis că îi va oferi un telefon performant, dacă aceasta-i va trimite imagini cu caracter intim cu ea. Următorul pas al bărbatului a fost să o ameninţe că le va trimite acele imagini părinţilor şi apropiaţilor ei, dacă adolescenta nu va participa la sesiuni video pe internet cu el, în direct. În cadrul acestor sesiuni, inculpatul a constrâns-o să privească acţiuni perverse cu caracter sexual ale acestuia, precum şi a determinat-o la acţiuni cu caracter erotic pe adolescentă.

Comunicarea acestora a avut loc atât pe canale de comunicare video obişnuite, cât şi pe reţele de socializare, unde adolescenta îşi indicase vârsta minoră. Totuşi, ca măsură de precauţie, bărbatul nu şi-a folosit propriile conturi, ci ale partenerului său de lucru, cu care se afla la muncă în construcţie, în Sankt Petersburg, Rusia. Ultimul, însă, nu a fost de găsit pentru ca să compară în faţa judecătorilor în calitate de martor, deşi nu a fost înregistrată părăsirea ţării de către acesta. Pe de altă parte, instanţa de judecată a refuzat acordarea unui termen rezonabil pentru ca acest martor cheie să fie totuşi audiat în cadrul procesului judiciar.

Adolescenta a încercat să-şi pună capăt zilelor

Situaţia creată a devenit tensionantă, iar adolescenta i-a comunicat bărbatului că renunţă la înţelegerea prin care acesta urma să-i dea un telefon mobil în schimbul imaginilor cu ea, cu atât mai mult cu cât lucrurile au degenerat, iar promisiunea nu a fost îndeplinită nici măcar în a doua fază, după ce-i trimisese imaginile intime cu ea. Acesta, însă, a continuat să o ameninţe şi să o supună exploatării sexuale, iar în urma transmiterii imaginilor în cauză unor apropiaţi de-ai ei, aceasta a început să surprindă priviri întrebătoare în jur. Acest fapt a determinat-o să absenteze două săptămâni de la şcoală, pentru ca mai apoi să încerce să-şi pună capăt zilelor.

Procurorii au prezentat ansamblul de probe care dovedesc vinovăţia inculpatului, inclusiv martori şi răspunsul companiei care gestionează canalul de comunicare video pe care inculpatul l-a folosit la comiterea crimei, care confirmă că acele conversaţii au fost purtate în timp ce utilizatorul se afla în Sankt Petersburg, Rusia. Mai mult, în instanţa de judecată, adolescenta i-a recunoscut chipul, expresia feţei şi vocea inculpatului.

Prin urmare, sub conducerea procurorilor, inculpatul a fost reţinut şi plasat în arest, însă ulterior a fost eliberat şi achitat de către Judecătoria Drochia. Totuşi, acuzatorii de stat din cadrul PCCOCS consideră achitarea lui contrară legii şi au solicitat, din nou, condamnarea lui la 15 ani închisoare pentru infracţiunea de trafic de copii, comisă prin recrutarea unui copil, în scopul exploatării sexuale necomerciale, acţiuni însoţite de profitarea de situaţia de vulnerabilitate a copilului, de ameninţare cu divulgarea informaţiilor confidenţiale familiei copilului sau altor persoane.
 
Similare
RECOMANDĂRI