Doi şefi de tură ai Postului Vamal Otaci, un vameş al aceluiaşi post şi un şomer au ajuns în vizorul ofiţerilor CNA şi procurorilor, fiind documentaţi pentru mai multe acte de corupţie, care ar fi fost comise la efectuarea procedurii de intrare-ieşire de pe teritoriul Republici Moldova a unui mijloc de transport, înregistrat într-un alt stat.
Potrivit anchetei, un locuitor din nordul R.Moldova ar fi dat 500 de dolari mită celor trei vameşi, pentru ca aceştia să permită scoaterea în mod fraudulos din ţară a unui autoturism cu numere de înmatriculare străine, care depăşise termenul legal de şedere de 6 luni în Republica Moldova.
În fapt, unul dintre vameşi a scos maşina cu numere de înmatriculare străine de pe teritoriul ţării noastre, iar la scurt timp cel de-al doilea ar fi perfectat intrarea maşinii pe o persoană nerezidentă, cu introducerea informaţiei în baza de date.
Pentru fortificarea probatoriului, au fost autorizate şi efectuate percheziţii corporale, cu ridicarea telefoanelor celor patru figuranţi. Acestora li s-a adus la cunoştinţă ordonanţele de recunoaştere în calitate de bănuiţi, iar pe acest caz a fost pornită o cauză penală pentru corupere activă, corupere pasivă şi trafic de influenţă.
Codul Penal al Republicii Moldova prevede următoarele pedepse pentru aceste infracţiuni: corupere pasivă – închisoare de la 5 la 10 ani cu amendă în mărime de la 6000 la 8000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 7 la 10 ani; corupere activă – închisoare de la 3 la 7 ani cu amendă în mărime de la 4000 la 6000 unităţi convenţionale, iar pentru trafic de influenţă 2000 la 3000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 3 ani.
Procuratura Anticorupţie conduce urmărirea penală. În acţiunile sale, CNA a fost sprijinit de subdiviziunea de securitate internă a Serviciului Vamal.