Trei tineri învinuiţi de trafic de droguri au ajuns pe banca acuzaţilor
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Trei tineri învinuiţi de trafic de droguri au ajuns pe banca acuzaţilor

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a terminat urmărirea penală şi a trimis în instanţa de judecată dosarul de învinuire a trei membri ai grupului infracţional, despre care anunţa la 20 noiembrie 2019 că fuseseră arestaţi pentru circulaţie ilegală a drogurilor sintetice de tip alfa-PVP („sare”).

Inculpaţii sunt trei tineri din Chişinău, cu vârste cuprinse între 19 şi 25 de ani. Aceştia sunt învinuiţi de procurori şi recunosc faptul că au fost implicaţi în circulaţie ilegală de droguri, în scop de comercializare, iar doi din ei sunt învinuiţi şi de păstrarea ilegală a armelor de foc şi muniţiilor. Al treilea tânăr – organizatorul grupului cu vârsta de 25 de ani – este învinuit şi de faptul că a creat şi gestionat mai multe magazine de vânzare a drogurilor pe internet.

Pentru ca să fie acceptaţi în aceste activităţi ilegale şi cu rol de asigurare a confidenţialităţii afacerilor, tinerilor le era impusă condiţia să lase ca gaj sume de bani cuprinse între 2000 lei şi 1500 dolari americani. Ulterior, primii doi erau remuneraţi, în calitate de curieri, a câte 50 de lei pentru fiecare din cele circa 30 pacheţele de droguri distribuite în locaţiile pe care le raportau ulterior, prin indicarea electronică a locaţiei exacte, iar ultimul ridica o sumă net superioară, în calitate de cap al grupării. Remunerarea era procesată electronic, în monedă electronică – Bitcoin, Lightcoin, USDT şi altele – astfel încât era evitat orice contact fizic. Mai mult, gradul de secretizare a activităţii ilegale era asigurat şi prin faptul că membrii grupării nu se cunoşteau decât în mediul virtual, după denumirile convenţionale ale conturilor cu care operau.

Reamintim, grupul criminal a fost documentat pe parcursul a cinci luni ale anului trecut. Consumatorii de droguri erau ademeniţi cu oferte de preţuri şi droguri de o înaltă calitate, iar zilnic erau obţinute venituri de peste 20.000 lei din vânzarea drogurilor. Ca urmare a  percheziţiilor efectuate la domiciliul persoanelor documentate, oamenii legii au ridicat peste 5,5 kg de droguri de tip PVP, care ar valora pe piaţa neagră peste 300.000 lei, rezultând din faptul că un gram de drog era vândut cu 450 – 600 lei.

La această etapă, cei trei inculpaţi se află în stare de arest, la solicitarea procurorilor PCCOCS. Pentru faptele incriminate, legea penală prevede pedeapsa sub formă de închisoare pentru un termen de la şapte la cincisprezece ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la doi la cinci ani.
 
Similare
RECOMANDĂRI