Trei poliţişti au fost trimişi în judecată pentru că ar fi luat mită
Vizualizari:

Trei poliţişti au fost trimişi în judecată pentru că ar fi luat mită

Trei colaboratori ai poliţiei vor ajunge pe banca acuzaţilor, după ce ar fi cerut ilegal şi primit sume între 200 EUR şi 7500 MDL, în Bălţi şi Ocniţa.

În primul caz investigat de către procurorii anticorupţie sunt implicaţi doi poliţişti din Bălţi, care au cerut şi au primit de la un făptaş 200 EUR pentru că l-ar fi scutit de riscul (inventat) ca acea cauză de huliganism în care era implicat, să nu fie transmisă pentru pornirea urmăririi penale. Fapta de corupere pasivă a avut loc la data de 21 octombrie curent, atunci când un ofiţer superior de sector al Sectorului de Poliţie nr. 4 „Dacia” al Inspectoratului de Poliţie Bălţi a contribuit în calitate de complice la transmiterea a banilor de către cetăţeanul care a comis fapta de huliganism către un subofiţer al aceluiaşi sector.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de către judecători, în baza probelor prezentate de procurorii anticorupţie, poliţiştii riscă o pedeapsă cu  amendă în mărime de la 50 000 lei la 100 000 lei şi cu privare de dreptul de a activa în organele MAI pe un termen de până la 5 ani.

În cel de-a doilea caz penal investigat de către procurorii anticorupţie, oamenii legii au constatat că şeful de post al Sectorului de Poliţie nr.2 Otaci al Inspectoratului de Poliţie Ocniţa, a pretins de la un cetăţean suma de 7500 lei. În schimb, i-a promis „o hotărâre favorabilă” din partea Poliţiei, acesta săpând fântâni fără ca să aibă documente care să-i permită să o facă, dar şi pentru faptul că a reparat necalitativ o fântână din Călărăşeuca, Ocniţa. Mai mult, acesta a insistat ca meseriaşul să o repare repetat, din cont propriu.

Toate au pornit de la o plângere depusă de un sătean din acea localitate, care era nemulţumit de calitatea reparaţiei pe care meseriaşul reclamat o făcuse fântânii lui. Însă, în momentul în care meseriaşul i-a transmis poliţistului banii (prin intermediul altei persoane), la 23 octombrie curent, poliţistul a fost reţinut de ofiţerii CNA – DGT Nord. Potrivit legii, faptul că poliţistul a cerut bani ce nu i se cuvin (corupere pasivă) şi nu a stabilit amenda prevăzută de lege, se pedepseşte cu  închisoare  de la 3 la 7 ani cu amendă în mărime de la 200 000 lei la 300 000 lei cu privare de dreptul de a activa în organele MAI pe un termen de la 5 la 10 ani.

Unul din cei 3 poliţişti a demisionat

Cei trei poliţişti trimişi în judecată de procurorii anticorupţie au vârste cuprinse între 24 şi 37 de ani, cu stagii de activitate în autoritatea poliţienească între 2 şi 13 ani. Deşi procurorii anticorupţie au solicitat la Ministerul Afacerilor Interne suspendarea din funcţie a acestora, demersurile au fost respinse. Totuşi, unul din cei trei poliţişti învinuiţi, care lucrase doi ani în Poliţie, a demisionat din proprie iniţiativă.

Procuratura Anticorupţie va continua investigarea actelor de corupţie, astfel încât acestea să nu fie încurajate în societate.
Similare
RECOMANDĂRI