Termenele de efectuare a urmăririi penale, pe mai multe tipuri de cauze, vor fi întrerupte
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Termenele de efectuare a urmăririi penale, pe mai multe tipuri de cauze, vor fi întrerupte

Pe durata stării de urgenţă, în activitatea de urmărire penală pe cauzele iniţiate până la, sau în perioada stării de urgenţă, cu anumite excepţii, vor fi întrerupte de drept termenele de efectuare a urmăririi penale. Decizia a fost luată la şedinţa Comisiei Situaţii Excepţionale din 28 martie.

De asemenea, vor fi întrerupte termenele de examinare a sesizărilor despre infracţiuni, de efectuare a actelor de constatare, de soluţionare a cererilor în procesul urmăririi penale, precum şi a contestaţiilor, dar şi de menţinere a persoanei în calitate de bănuit.

Termenele vor continua să curgă de la data încetării stării de urgenţă.

Excepţie de la prevederile respectivei decizii vor constitui cauzele în care s-au dispus ori se propune luarea măsurilor preventive ori a celor de protecţie a victimelor şi martorilor, cele privind aplicarea provizorie a măsurilor de siguranţă cu caracter medical, cele cu persoane vătămate minori.

De asemenea, vor constitui excepţie măsurile de urmărire penală a căror amânare ar pune în pericol obţinerea probelor sau prinderea suspectului sau a inculpatului, precum şi cele privind audierea anticipată.

O altă excepţie prevede cauzele în care urgenţa se justifică prin scopul instituirii stării de urgenţă la nivel naţional, alte cauze urgente apreciate ca atare de către procurorul care supraveghează sau efectuează urmărirea penală.

Ultimul caz penal de rezonanţă despre care s-a discutat în spaţiul public este cel al fostului deputat democrat Constantin Ţuţu, care s-a predat benevol autorităţilor moldoveneşti la hotarul cu România şi căruia instanţa i-a prescris regim de carantină şi nepărăsirea localităţii.
Similare
RECOMANDĂRI