JUSTIŢIE

STUDIU. 73% din cetăţeni cred că judecătorii ar putea condamna o persoană nevinovată

post-img

La şapte ani de la începerea implementării Strategiei de reformă a sectorului Justiţiei, încrederea cetăţenilor în justiţia naţională a ajuns la 16%, arată un sondaj privind opinia publică despre sistemul judecătoresc din Republica Moldova, relatează portalul anticoruptie.md.

Mai bine de jumătate dintre participanţii la sondaj cred că nu toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii. Iar când este vorba despre cei mai corupţi demnitari de stat, în top sunt plasaţi politicienii şi judecătorii.

În noiembrie 2010, la începutul reformelor în domeniul Justiţiei, 25 la sută dintre cetăţenii Republicii Moldova afirmau că au foarte multă sau o oarecare încredere în justiţia naţională, arată datele Barometrului Opiniei Publice. Astăzi, potrivit studiului realizat pentru Consiliul Superior al Magistraturii, doar 16% din populaţie are încredere în justiţie. BOP arăta în noiembrie 2017 că în Justiţie au încredere doar 13% din respondenţi. Mai puţină încredere decât în justiţie, cetăţenii au doar în Guvern şi Parlament.

Dintre actorii din domeniul justiţiei, cei mai afectaţi de neîncrederea cetăţenilor sunt judecătorii - 78%, urmaţi de procurori – 77% de neîncredere, poliţişti – 70% şi avocaţi – 62%.

Studiul realizat de Magenda Consulting la comanda CSM arată că 62% din respondenţi nu cred că toţi cetăţenii Republicii Moldova sunt egali în faţa legii. Fiind întrebaţi dacă orice judecător va găsi nevinovată o persoană simplă, care nu a comis vreo ilegalitate, peste 73% dintre respondenţi au susţinut că au puţină sau deloc încredere în acest fapt. Mai mult decât atât, 80% dintre respondenţi au încredere în mică măsură sau nu au deloc încredere în faptul că orice judecător din ţară va declara vinovată o persoană cu bani care a comis o faptă ilegală.

Vorbind despre corupţie, participanţii la sondaj au afirmat că politicienii şi judecătorii (urmaţi de procurori şi ofiţerii de poliţie) sunt cele mai corupte grupuri de persoane. Trei pătrimi din respondenţi au menţionat corupţia ca fiind prezentă mult sau foarte mult printre judecători şi, în general, în sistemul judecătoresc. 75% din participanţii la sondaj cred că în sistemul judecătoresc din Republica Moldova corupţia este mult sau foarte mult prezentă.

Sondajul a mai arătat că o bună parte a cetăţenilor nu îşi cunosc drepturile în cadrul unui proces de judecată şi nici nu ştiu de unde ar putea afla informaţii, mai scrie sursa citată.

Sondajul privind opinia publică despre sistemul judecătoresc din Republica Moldova a fost realizat în perioada 8-29 decembrie 2017, pe un eşantion de 1000 de persoane. Marja de eroare este de +/-28 %.