Şi-au găsit dreptatea după 10 ani. Verdict în cazul minorelor din Bender exploatate prin muncă în gospodăriile agricole din Anenii Noi
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Şi-au găsit dreptatea după 10 ani. Verdict în cazul minorelor din Bender exploatate prin muncă în gospodăriile agricole din Anenii Noi

După 10 ani de şedinţe, achitări, contestaţii şi rejudecări, procurorii au reuşit să obţină condamnarea la 17 ani şi, respectiv, câte 15 ani închisoare pentru trei inculpaţi, recunoscuţi vinovaţi de comiterea traficului de copii în scop de exploatare prin muncă forţată.

Procurorii au demonstrat că, în iunie 2010, inculpaţii, aflând-se în or.Bender, au recrutat 3 minore la munci agricole în localitatea Hârbovăţ, Anenii Noi. Victimele, cu vârsta de 13 ani, au plecat fără înştiinţarea părinţilor, care în decurs de câteva săptămâni nu cunoşteau despre locul aflării acestora, inculpaţii organizându-le transportarea. În drum spre destinaţie, însă, aceştia au făcut un popas în raionul Căuşeni, unde minorele au fost adăpostite într-o locuinţă din satul Chircăieşti. Aici fetele au fost abuzate sexual, acţiuni pentru care persoanele vinovate au fost condamnate într-o cauză penală separată.


Pe 25 iunie 2010, copilele au fost transportate cu un taxi în raionul Anenii Noi, inculpaţii achitând  taximetristului 300 de lei, astfel, creând minorelor dependenţă financiară, cu scopul ulterioarei exploatări prin munci agricole.

Timp de aproximativ două săptămâni victimele au fost adăpostite în blocurile locative ale taberei de odihnă din preajma satului Hârbovăţ fiind antrenate la prăşit şi cules legume.


Pe 1 iulie 2010 minorele au încercat să evadeze însă fără succes, fiind depistate, bătute şi impuse să presteze în continuare munci agricole.

Fetele au reuşit totuşi să-şi telefoneze părinţii care au alertat forţele de ordine, iar peste două zile acestea au fost eliberate.

Procuratura Generală aduce la cunoştinţă că, investigarea acestui dosar a avut loc în strânsă colaborare cu Centrul Internaţional „La Strada”, care a asigurat asistenţa psihologică şi juridică a minorelor, precum şi cu Centrul de asistenţă şi protecţie a victimelor traficului de fiinţe umane care a oferit protecţie şi plasament temporar victimelor.

În anul 2013, pentru cele săvârşite, Judecătoria Anenii Noi i-a achitat pe inculpaţi, iar Curtea de Apel a respins apelul procurorului, menţinând achitarea celor doi. În anul 2018, Curtea Supremă de Justiţie a admis recursul procurorului şi a dispus rejudecarea dosarului de către Curtea de Apel Chişinău, care recent, a pronunţat o nouă hotărâre, inculpaţii primindu-şi pedepsele.  
Decizia este executorie, dar cu drept de atac la Curtea Supremă de Justiţie.
 
Similare
RECOMANDĂRI