JUSTIŢIE

Serviciul militar alternativ din Armenia are un efect de intimidare

post-img

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis la data de 12 octombrie 2017 o hotărâre ce a constatat că autorităţile armene au eşuat în privinţa unei decizii ce ţine de serviciul alternativ militar.

În 2011, sistemul judecătoresc din Armenia a condamnat la închisoare patru martori Iehova pentru refuzul de a îndeplini serviciul militar sau alternativ civil din considerente religioase. Ei au invocat că, chiar dacă legislaţia naţională prevede serviciu alternativ celui militar, acesta nu are caracter autentic civil, din moment ce este supravegheat de autorităţi militare. Condamnaţii au stat în închisoare mai mult de doi ani, fiind eliberaţi în 2013, ca urmare a unei amnistii generale.

După şase ani de la pronunţarea sentinţei, Curtea a constatat două deficienţe principale în sistemul de serviciu alternativ. În primul rând, serviciul alternativ nu era separat în mod suficient de cel militar. Sistemul militar era implicat în supravegherea şi organizarea serviciului alternativ, inclusiv aşa aspecte precum verificările, absenţa neautorizată, transferurile, sarcinile şi utilizarea normelor militare, sau cum ar fi aparenţele, iar civilii urmau să poarte uniforme. În al doilea rând, programul era semnificativ mai mare, 42 de luni în loc de 24 în cazul celui militar, care are un efect de intimidare, sau chiar destinat să pedepsească.

Deşi, în 2013 Armenia a introdus modificări legislative, iar reclamanţii puteau cere anularea sentinţelor sale, până în acel moment, cei patru au executat deja doi ani din sentinţă.