Sentinţă în dosarul Brăguţă: Ce pedeapsă au primit colegii de celulă ai lui Andrei Brăguţă şi poliţiştii nu s-au implicat în bătaie
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Sentinţă în dosarul Brăguţă: Ce pedeapsă au primit colegii de celulă ai lui Andrei Brăguţă şi poliţiştii nu s-au implicat în bătaie

Ieri, Judecătoria municipiului Chişinău a pronunţat dispozitivul sentinţei în legătură cu faptele de tortură, tratament inuman şi degradant şi vătămări corporale medii comise în privinţa lui Andrei Brăguţă.

Astfel, instanţa de judecată a decis condamnarea codeţinuţilor lui Andrei Brăguţă pentru fapta de vătămări corporale medii. Aceştia au primit o pedeapsă cu închisoarea pe un termen de 5 ani cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de probă în privinţa la 3 codeţinuţi, iar în privinţa unuia care ispăşeşte în prezent pedeapsa cu închisoarea, a fost stabilită pedeapsa cu închisoarea pe un termen real.

Totodată, instanţa a decis condamnarea poliţistului Orbu  la pedeapsa cu închisoarea pe un termen real de 4 ani, a poliţistului Şapteboi  la pedeapsa cu închisoarea pe un termen de 5 ani cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de probă, poliţistul Isachi a fost achitat. Judecătoarea Maria Frunze a emis o opinie separată pe caz.

Asociaţia Promo-LEX şi familia lui Andrei Brăguţă consideră că învinuirea a probat existenţa faptelor de tortură comise în privinţa sa. Avocaţii Promo-LEX  vor ataca sentinţa cu apel, după pronunţarea sentinţei motivate şi studierea argumentelor puse la baza acesteia. Avocaţii familiei vor solicita aplicarea unor pedepsei mai dure în privinţa colaboratorilor poliţiei care au admis fapte de tratament inuman şi degradant, inclusiv constatarea aplicării torturii în privinţa lui Andrei Brăguţă. De asemenea, va fi solicitată aplicarea unei pedepse mai dure în privinţa codeţinuţilor lui Brăguţă.

Cu toate acestea, Asociaţia Promo-LEX apreciază eforturile depuse de către procuror, instanţa de judecată şi apărători în acest caz complicat. După cum a fost menţionat, încă la începutul examinării cauzei penale, cazul lui Andrei Brăguţă este unul complex care evidenţiază probleme de sistem legate de: reţinerea persoanei, comportamentul şi gestionarea cazurilor cu implicarea persoanelor cu dizabilităţi, aplicarea abuzivă a măsurii preventive şi de arest, tortura şi tratamentul inuman şi degradant în detenţie, calitatea asistenţei medicale, ineficienţa mecanismului de raportare a faptelor de tortură, calitatea slabă a asistenţei juridice prestate de unii avocaţi. 

Andrei Brăguţa, un tânăr de 32 de ani, cu probleme de sănătate mintală, a murit în luna august 2017, în Penitenciarul „Pruncul”, unde a ajuns după un incident în trafic. Autorităţile susţineau că a decedat de pneumonie, iar părinţii lui afrimau că a murit din cauza bătăilor pe care le-a încasat după gratii. Andrei a fost lovit fără milă de colegii de celulă, iar gardienii din izolator par să nu fi facut nimic pentru a-i opri.

Similare
RECOMANDĂRI