Şeful unei catedre militare şi un profesor, reţinuţi pentru că eliberau adeverinţe militare contra unor sume de bani
Sursa foto:Universitatea Tehnică a Moldovei Vizualizari:

Şeful unei catedre militare şi un profesor, reţinuţi pentru că eliberau adeverinţe militare contra unor sume de bani

Şeful Catedrei Militare de pe lângă Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul şi un profesor la aceeaşi catedră au fost reţinuţi de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie. Cei doi funcţionari sunt bănuiţi că ar fi pus la cale o schemă de eliberare a adeverinţelor militare în lipsa frecventării de către studenţi a cursurilor de instruire.

Cei doi suspecţi ar fi extorcat şi primit sistematic bani de la cursanţi pentru a le asigura obţinerea certificatelor de absolvire a catedrei cu acordarea gradelor militare şi depunerea jurământului. În tot acest timp, studenţii nu se prezentau la orele de curs, iar la examene sau se aflau peste hotarele ţării. 

Sub supravegherea CNA a fost realizată o încercare de cumpărare a livretului.  După primirea banilor (100 euro) şi eliberarea unui certificat promis, şeful Catedrei şi profesorul au fost recunoscuţi în calitate de bănuiţi şi reţinuţi pe un termen de 72 de ore.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, bănuiţii riscă o pedeapsă cu închisoare de până la 10 ani cu amendă în mărime de până la 400 000 lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 10 ani.
Similare